Mřížkový koláč v koláčové formě

Většinou peču tento typ koláče v klasickém velkém plechu. Ale potřebovala jsem menší množství, tak jsem zvolila kulatou koláčovou formu. A přidala jsem  mandlovou mouku.

Suroviny – 200 g hladké mouky, 50 g mandlové mouky nebo oloupaných mletých mandlí, 50 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce, špetku soli

Na dokončení – domácí pikantní marmeláda, vejce na potření

Postup – všechny suroviny zpracujeme na vláčné těsto a necháme asi hodinku odpočinout v chladu. Pak větší část vyválíme do kruhu a vyložíme jím vymazanou formu. Po stranách těsto opatrně posuneme o něco níž, aby nám pěkně sedělo na dně a přebytek těsta podél horního okraje formy odstraníme.

Potřeme marmeládou. Zbylé těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Z každé vyválíme válečky, které poklademe na koláč do mřížky. Potřeme vejcem a upečeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *