3 krát svatební koláčky

Koláčky číslo 1 – malé, prý sušenky, říkala moje vnučka, a vybírala pouze tvarohové…

Suroviny – 250 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 170 g másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 lžíce rumu, 1 lžíce cukru, 2 lžíce vlažného mléka, 15 g droždí

Postup – z mléka, droždí a lžíce cukru umícháme kvásek a necháme ho vykynout. Mouku prosejeme, přidáme moučku, sůl, do dolíčku pak žloutek a kvásek a nakonec změklé máslo. Na vále zpracujeme nelepivé těsto, zabalíme a dáme na půl hodinky ( i déle) do ledničky. Potom vykrajujeme malé tvary, pomocí sáčku se zdobicí hubičkou naplníme, můžeme posypat drobenkou a upečeme. Ještě teplé pocukrujeme moučkovým cukrem promíchaným s vanilkovými semínky.

 

Koláčky číslo 2 – opět malé, opět s droždím, ale nekynou. Chuťově jemnější, i když obsahují méně másla než koláčky číslo 1.

Suroviny – 200 g hladké mouky, 120 g másla, 1 žloutek, 50 g moučkového cukru, špetka soli, 17 g droždí, 40 g 12 % smetany, 1 lžíce cukru

Postup – z droždí, lžíce cukru a vlahé smetany vymícháme kvásek a necháme ho nakynout. Mouku prosejeme, přidáme cukr, sůl a do důlku nakynutý kvásek a žloutek. Zpracujeme  a hned vykrajujeme malé koláčky, nastříkáme na ně náplň, posypeme drobenkou a upečeme.

Svatební koláčky číslo 3 – klasické kynuté

Suroviny – 125 g polohrubé mouky, 125 g hladké mouky, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 lžička citronového cukru, 50 g cukru krupice, 15 g droždí, vlažné mléko, 2 žloutky, 50 g másla

Postup – droždí rozmícháme v trošce mléka a necháme vykynout. Mouku prosejeme, smícháme se sypkými surovinami. Pak přidáme rozpuštěné máslo, žloutky a kvásek. Zpracujeme klasické kynuté těsto, přikryjeme a necháme hodinu kynout. Potom rozválíme na plát, kulatou formičkou vykrájíme kolečka, prostor pro náplň vytlačíme platovým tvořítkem, naplníme náplněmi, ozdobíme, posypeme drobenkou a po 15 minutách upečeme. Teplé pocukrujeme.

A nyní postřehy a náplně. Koláčky bez kynutí nesmí stát dlouho v teple. Těsto si nechte v ledničce a podle potřeby odebírejte. Po vykrájení a naplnění hned pečte. A hlídejte, během 8 – 10 minut jsou hotové, dívejte se na spodní stranu koláčku, protože na vrchní straně není nic vidět. Kynuté nechte po naplnění asi 15 minut dokynout a pak teprve je vsuňte do trouby. Opět jsou rychle hotové. Nepotírala jsem je vejcem ani žloutkem. Sice jsem to vyzkoušela, ale na tak malém rantlíku nebyl potěr po upečení vidět. A vzhledem k tomu, jak titěrná a zdlouhavá to je práce, od potírání jsem upustila. Pokud chcete hotové koláčky cukrovat, učiňte tak hned po vytažení z trouby. Použijte moučkový cukr navoněný vanilkovými tobolkami.

Náplň tvarohová – 250 g tučného tvarohu v kostce, 2 žloutky, 50 g moučkového cukru, půl lžičky vanilkových semínek, 1 lžička citronového cukru – tvaroh rozšleháme s cukrem, pak přidáme žloutky a po rozšlehání dochutíme.

Náplň maková – 100 g mletého máku, 150 g čerstvého plnotučného mléka, asi 35 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, trošku mleté skořice, rum a mleté piškoty – v mléce povaříme mák, přidáme cukry a necháme vychladnout. Potom dochutíme a popřípadě zahustíme piškoty.

Náplň ořechová – 100 g mletých lískových oříšků, 90 g čerstvého plnotučného mléka, asi 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, rum, mleté piškoty – mimo rumu vše vsypeme do horkého mléka a asi 2 minuty povaříme. Po vychladnutí dochutíme.

Náplň povidlová – domácí švestková povidla, moučkový cukr potře potřeby, rum podle potřeby a chuti

Drobenka – asi 50 g másla, 100 g hrubé mouky, 100 g krupicového cukru, podle savosti mouky, druhu másla…

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *