Metrový řez

Na přípravu moučníku potřebujeme dvě stejné chlebíčkové nebo srnčí formy. Pokud je nemáte, pečte postupně a suroviny si rozdělte. Jedno těsto bude kakaové, druhé světlé.

Suroviny na těsto – 4 vejce. 200 g cukru, 150 ml oleje, 240 g hladké mouky, 1 pečivový kypřící prášek, 2 lžíce kakaového prášku

Suroviny na krém – 250 g másla, 150 g moučkového cukru, 30 g kakaového prášku, 50 g másla, 30 g hladké mouky, 200 – 250 ml plnotučného mléka

Postup – žloutky ušleháme s cukrem, potom po částech zašleháme olej. Mouku promícháme s práškem a vmícháme do žloutkové hmoty. Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme kakaový prášek a podle potřeby přidáme trošku mléka, aby nebylo příliš husté. Těsto nalijeme do dvou vymazaných a moukou vysypaných srnčích forem a upečeme.  Po vychladnutí  nakrájíme stejně široké plátky, promazáváme krémem a střídavě spojujeme v pás. Krémem potřeme i celý blok a dozdobíme zbytkem krému. Krájíme hodně našikmo…

Příprava krému – z 50 g másla a 30 g mouky umícháme jíšku a zalijeme ji studeným mlékem. Za stálého míchání směs provaříme, mlékem upravíme hustotu, abychom neměli kaši příliš tuhou. Necháme za občasného míchnutí vychladnout. Mezitím vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a poté i s  kakaovým práškem. Pak po částech přidáváme kaši a ušleháme jemný krém.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *