Mazanec velikonoční

Suroviny – 500 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 80 g másla, 1 kostička droždí, 2 žloutky, asi 250 g mléka, 100 g rozinek naložených v rumu, mandle na posyp, 1 vejce

Postup – ohřejeme část mléka s lžící cukru, rozdrobíme do něj droždí a necháme nakynout. Žloutky, zbytek cukru a cukr vanilkový ušleháme, máslo rozpustíme. Pak postupně smícháme kvásek, žloutkovou směs a osolenou mouku spolu s potřebným množstvím mléka. Do vypracovaného těsta vmícháme okapané rozinky. Z těsta utvoříme bochánek a necháme ho asi hodinu kynout. Potom nastřihneme uprostřed křížek, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme asi na 180 stupňů, o 10 minut později o něco teplotu snížíme a dopečeme. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *