Nečekejte klasický nadýchaný mazanec, ale dobrý koláč, či jak to nazvat, který můžete nakrájet na plátky a doplnit máslem či rozvařeným ovocem. Pokud přidáte do těsta asi půl lžičky xantanové gumy, udrží vám kulatý tvar. Pokud ji dávat nebudete, bez ní mi připadá těsto chuťově lepší, dejte hmotu do dortové formy nebo jiné nádoby, aby se vám příliš nerozlilo při pečení do šířky.
Suroviny – 125 g tučného tvarohu v kelímku, 1 vejce, 70 g másla, 175 g mletých oloupaných mandlí, 1 pečivový kypřící prášek s vinným kamenem, špetka soli, půl lžičky vanilkových semínek, 50 g sladidla erythritol
Na dokončení – 1 vejce a mandlové lupínky
Postup – máslo rozpustíme. Spojíme tvaroh s vajíčkem a sladidlem, přidáme máslo a všechny sypké suroviny. Promícháme a z těsta vytvoříme bochánek. Pomašlujeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky. Vložíme ho do formy vyložené pečícím papírem a pozvolna, asi na 170 stupňů, pečeme 45 – 60 minut.