Suroviny – 300 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 140 g cukru krupice, 60 g sádla, 60 g másla, 3 žloutky, asi 200 ml plnotučného mléka, trošku soli, kostička droždí, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 100 g mandlového marcipánu
Na dokončení – 100 rozinek namočených dopředu v rumu, mandlové lupínky na posyp, 1 vejce na pomazání
Postup – z droždí, trošku cukru a mouky vymícháme kvásek a necháme ho vykynout. Tuky rozpustíme, mléko ohřejeme, marcipán nakrájíme na drobné kostičky. Zpracujeme kynuté těsto a necháme ho přikryté hodinu kynout. Potom vmícháme okapané rozinky a znovu propracujeme. Opět bude těsto asi hodinu kynout. Pak ho rozdělíme na 6 stejných dílů, vyválíme prameny a spleteme. Vánočku potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a necháme na plechu ještě půl hodiny kynout. Vložíme do předehřátě trouby a upečeme.