Ořechové dortíčky

Recept mám od své babičky, je tedy nejméně 50 let starý. Pečivo se peče na plechu, potom se vykrajuje a polévává čokoládou. Během roku ho peču a nevykrajuji, pouze polévám čokoládou. Podle tohoto receptu peču na velikonoce pro rodinu i koledníky zdobená vajíčka. Jsou vyfocená mezi velikonočními moučníky.

Těsto – 500g polohrubé mouky, 40g droždí, 200g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 100g cukru krupice, mléko podle potřeby

Postup – z droždí, trochu cukru a mouky vymícháme  kvásek a necháme vykynout. Pak všechny suroviny smícháme a zpracujeme  obvyklým způsobem kynuté těsto. Nedáváme ho ale kynout, ale hned ho používáme. Těsto rozdělíme na tři stejné díly, které postupně vyvalujeme. První plát těsta položíme na velký, máslem vymazaný plech, potřeme marmeládou, nejlépe rybízovou, posypeme polovinou směsi cukru s ořechy. Přikryjeme druhým plátem těsta a opět potřeme marmeládou a posypeme směsí. Nakonec vše zakryjeme třetím plátem těsta. Necháme jednu hodinu kynout, pak propícháme vrchní plát vidličkou a pečeme ve vyhřáté torubě.

Směs na posypání plátů – smícháme 200g jemně mletých vlašských ořechů a 150g moučkového cukru

Z upečeného těsta vykrajujeme různé tvary, celé poléváme čokoládou a zdobíme.

Ořechové dortíčky

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *