Rohlíčky nekynou, nejprve si připravte tvarohou náplň a nahrubo nastrouhejte jablka, abyste po zpracování těsta mohli hned tvořit pečivo.
Suroviny – kostičku droždí, 600g polohrubé mouky, 100g cukru, mléko, 1 lžičku kypřícího prášku, 250g másla, 1 vejce, špetku soli
Na dokončení – 100g másla, 3 lžíce rumu, moučkový cukr promíchaný se skořicí
Na náplň – 250g tvarohu v kostce, 1 žloutek, moučkový cukr, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku citronového cukru
Asi tři jablka si omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky a nahrubo nastrouháme, slupka nám zůstane v ruce. Přikryjeme je talířem, aby neztratily barvu.
Postup – do mouky rozdrobíme droždí, přidáme změklý tuk a všechny ostatní přísady a zpracujeme vláčné těsto. Mléko přidáme jenom tehdy, je-li těsto moc hutné.Hned po zpracování rozdělíme na poloviny, z každé vyválíme kruh a rádlem rozřežeme na osm dílů. Na širší stranu dáme trochu tvarohové náplně a na ni vrstvičku jablek. Zabalíme do rohlíčku a na plechu upečeme.
Mezitím, co se rohlíčky pečou si rozpustíme máslo a promícháme s rumem. Necháme trochu vychladnout. Moučkový cukr si prosijeme a promícháme s mletou skořicí, tak aby nám směs voněla. Upečené rohlíčky ještě teplé namáčíme do másla a necháme na plechu oschnout. Poté rohlíčky pocukrujeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout.