Začíná dozrávat ovoce a tak si také trochu ovoce nasuším, jahody přicházejí na řadu jako první. Využívám je hlavně do vločkových směsí, které si chystám na snídani. Jsou krásně voňavé a zůstává jim i červená barva, tak je potom i výsledná snídaňová směs příjemná na pohled a dodává po ránu trochu optimismu do nového dne.
jahody na sušení vybírám co největší, dobře vyzrálé, ale ne měkké. Omyji a nechám okapat, aby byly suché. Pak z jahod odkrojím kousek kraje, abych mohla jahody nakrájet na plátky. Ne moc silné, ale také ne slabé. Sušením se plátky ztenčí. Ukrojené kraje jahod spotřebuji jiným způsobem, nesuším je, protože dle mé zkušenosti se nepodaří je usušit, jsou dlouho mokré a když jsem je ještě chvíli sušila, nakonec spodní strana zčernala, ale vršek byl stále neusušený. U plátků tento problém nemám, se sušením nebývají žádné problémy. Zapomněla jsem dodat, že ovoce suším v elektrické sušičce, na jednotlivá plata pokládám ovoce hodně vedle sebe, trochu i přes, sušením se zmenší objem ovoce, tak aby byla sušička dobře využita. Suším na etapy, třeba 3 hodiny, pak vypnu a druhý den 2 hodiny. Pak opět vypnu, studené zkontroluji, některé plátky již mohou být hotové, ty vyndám, zbytek nechám ještě hodinku nebo méně sušit. Kontroluji, když je ovoce studené, v teplém stavu se to, zda je již usušené nepozná. Alespoň já mám takovou zkušenost. Sušené ovoce skladuji v papírových krabicích s víkem, nemám ráda uzavíratelné plechovky, umělohmotné krabice nebo sklo, protože obsah nevětrá, což si myslím, že u sušeného ovoce není dobře.