Nářez se hodí na studené pohoštění, dobře se krájí a vypadá efektně na míse. Připravovala jsem ho z kuřecích stehenních řízků, protože se nám zdají chutnější. Prsní řízky bývají sušší, ale jsou zase méně tučné. Prsních řízků budete potřebovat méně, protože se lépe nakrájí na plátky, se stehenními je to trochu problematické, ale jde to plátky poskládat a vyplnit formu tak jak je třeba.
Suroviny – 2 kg kuřecích stehenních řízků, sůl, pepř, asi 400g větších plátků uzeného masa nebo slaniny, asi 100ml smetany na šlehání, 2 vejce, 150g šunky, hrst zelených bylinek, 4 vejce uvařené natvrdo
Maso zbavíme všech tukových částí a chrupek.Máme-li tam silnější části, rozkrojíme je naplocho, aby byly plátky slabší. Otvory v plátcích ponecháme, až podle potřeby je můžeme odříznout. Když máme maso připraveno, osolíme a opepříme ho. Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky uzeného masa tak, aby plátky zakryly část dna a současně na hořejším okraji přečnívaly z formy. Potom na plátky uzeného stejným postupem přidáme plátky masa. Vyložíme strany i dno formy.
Do vnitřní části formy nalijeme náplň. Na ni si rozmixujeme nebo umeleme všechny odřezky a zbytky masa, promícháme se smetanou, syrovými vejci, nasekanými bylinkami a kostičkami šunky. Trochu osolíme a opepříme. Po rozetření náplně zasuneme půlky vařených vajec po celé délce formy a pak už vše přikryjeme přečnívajícími plátky masa a poté i plátky uzeného. Vršek formy zakryjeme alobalem nebo pečícím papírem a pečeme ve vodní lázni asi 1,5 hodiny. Čas počítáme od doby, kdy se voda začně vařit. Po upečení necháme ve formě vystydnout, pak vyklopíme a necháme v ledničce řádně ztuhnout. Potom už můžeme krájet na plátky.