Tuto marmeládu jsem nevařila já, ale dostala jsem ji od naší sousedky. Oni mají hodně černého rybízu a tak ji vařívá každý rok. Postup má trochu jiný než mám já, ale řekla bych, že se hodí právě na tento druh rybízu. Marmeláda je moc dobrá, krásně voní po rybízu a nemá pro někoho nepříjemnou vůni tohoto velice zdravého ovoce.
Na marmeládu budeme potřebovat bobulky černého rybízu, cukr, pektogel a trochu vody. Otrhané rybízové hrozínky opláchneme v několika vodách, necháme okapat a pak otrháme jednotlivé plody. Vložíme je do hrnce, zalijeme trochou vody a rozvaříme. Vody dáme tolik, abychom pak mohli vařené ovoce propasírovat a zbavit se zrníček. Nyní odvážíme množství a na 1 kg ovoce dáme asi 800g cukru a 1 sáček pektogelu. Když máme méně ovoce, ubereme i přidávané suroviny. Přivedeme k varu a 10 minut povaříme. Naplníme do čistých a suchých sklenic a uzavřeme.
Výhodu tohoto postupu vidím i v tom, že se dá lehce zpracovat menší množství ovoce, odpadá lisování ovoce při získávání šťávy a tím i úspora času a práce s mytím strojku. Jen je třeba být opatrný při pasírování, ovoce je velmi horké.