Suroviny – 100g másla, 6 žloutků, 100g cukru krupice, 6 lžic rumu, 1000g polohrubé mouky, trochu soli, mléko podle potřeby, 80g droždí, strouhaná citronová kůra, vanilkový cukr, sádlo nebo olej na smažení, moučkový cukr s vanilkou na cukrování, marmeláda
Postup – všechny suroviny si připravíme dopředu, aby měly pokojovou teplotu. Droždí smícháme se lžičkou cukru, trochou mléka, přidáme mouku a připravíme kvásek. Mouku prosijeme a promícháme se solí. Máslo utřeme s cukrem, vanilkou nebo vanilkovým cukrem a žloutky, které přidáváme postupně. Pak přidáme citronovou kůru, rum, mléko, kvásek a mouku. Zpracujeme vláčné těsto a necháme v teple přikryté hodinu kynout. Část těsta vyválíme a vykrájíme větší kolečka, poklademe pikantní marmeládou, přikryjeme vykrojeným kolečkem a dobře po obvodu spojíme. Hotové koblihy necháme na utěrce ještě chvíli kynout, otočíme je, aby nakynuly dokulata. Smažíme ve větší nádobě, nejprve přikryté pokličkou, pak je otočíme a dosmažíme již nepřikryté. Cukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou.