Suroviny – 500 g hladké mouky, 2 vejce, 50 g másla, 1 kostka droždí, 100 g cukru, asi 250 ml mléka, vanilkový cukr, špetka soli
Na dokončení – náplň do buchet, 30 g másla, 2 lžíce rumu
Postup – mléko ohřejeme a část použijeme při přípravě kvásku. Do druhé části vmícháme vejce a rozkvedláme je. Mouku prosejeme, přidáme rozpuštěné máslo, sůl, cukry, vykynutý kvásek a mléko s vajíčky. Vše zpracujeme na hebké nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme hodinku kynout. Pak rozdělíme na stejné díly, já na šestnáct, prsty roztáhneme na placičku, dáme lžičku náplně a spojíme v kuličku, trošku ji sploštíme a vytvoříme buchtu. Tu vložíme do sádlem vymaštěného pekáče, celou ji tukem pomašlujeme a postupně přidáváme další kousky. Po naplnění je necháme v pekáči ještě čtvrt hodiny dokynout a pak je upečeme.
Ještě teplé buchty vyklopíme a povrch potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Necháme vystydnout a pak pocukrujeme.