Tyto šátečky jsou sice s droždím, ale nekynou, hned se těsto zpracovává. Vzhledem k použitým surovinám mají trochu sušenkovou chuť a dlouho vydrží čerstvé.
Suroviny – 500g polohrubé mouky, 250g smetany na šlehání, 250g másla, 2 žloutky, 100g cukru krupice, kostičku droždí, špetku soli, vanilkový cukr, na náplň povidla nebo si připravíme jinou oblíbenou náplň, na obalení moučkový cukr s vanilkou nebo vanilkovým cukrem
Postup – nejprve si připravíme z droždí, trochu cukru, mouky a teplého mléka kvásek a necháme ho vzejít. Na vál prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, cukr, vanilku, smetanu, sůl, žloutky a kvásek, zpracujeme na vále vláčné těsto. Nenecháme ho kynout, ale hned po částech vyvalujeme a vykrajujeme čtverečky, do středu dáme lžičkou trochu náplně a protilehlé konce spojíme. Klademe na plech s papírem na pečení a pečeme do růžova. Ještě teplé šátečky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou nebo vanilkovým cukrem.