Suroviny – půl hrnku cukru, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 200 g zakysané smetany, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku
Na drobenku – plátek másla, cukr krupice, hrubá mouka – rukou promneme, suroviny upravíme, aby se směs krásně sypala.
Na koláčovou formu jsem použila tři větší jablka, umyla, rozčtvrtila, odstranila jádřinec a nahrubo nastrouhala. Slupka mi zůstala v ruce. Lze použít i samozřejmě jiné ovoce. K jablkům přidávám do žmolenky mletou skořici.
Postup – promícháme suroviny v pořadí, jak jsou napsány. Těsto nalijeme do kulaté koláčové formy. Poklademe jemně vymačkanými nastrouhanými jablky, posypeme mletou skořicí a drobenkou. Upečeme a necháme vychladnout, pak teprve krájíme.