Dokonalá náplň, starodávný recept, starý takových 40 let. Bez nich by u nás nebyly vánoce. Košíčky peču předem, plním poslední týden před svátky.
Těsto – 300g hladké mouky, 200g másla, 80g cukru krupice, 2 žloutky
Náplň – 100g vlašských ořechů, 140g piškotů, 2 lžíce rybízové marmelády, 250ml šlehačky, rum
Na dokončení – čokoláda na vaření, ztužený tuk, jádra vlašských ořechů
Těsto – na vál prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, cukr a žloutky. Zpracujeme těsto a necháme ho jeden den v chladu odpočinout. Potom vtlačujeme malé kousky těsta do formiček na bábovičky a postupně upečeme.
Náplň – svaříme smetanu na šlehání a necháme vychladnout. Umeleme ořechy a piškoty, přidáme studenou šlehačku, marmeládu a podle chuti rum. Zpracujeme, vzniklá náplň je hladká a příjemně voní oříšky a rumem.
Náplň vkládáme do báboviček, tvarujeme kopečky, poléváme rozpuštěnou čokoládou a zdobíme ořechovým jádrem.