Linecké těsto, oříšková náplň, chuť doplňuje mandlový marcipán.
Suroviny na těsto – 300g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru, 2 žloutky
Suroviny na náplň – 200ml mléka, 2 lžíce medu, 50g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100g lískových oříšků, dětské piškoty
Na dokončení – 400g mandlového marcipánu, kytičky z marcipánu na ozdobu
Těsto – zpracujeme na vále klasické linecké těsto, necháme odpočinout a potom vykrajujeme větší formičkou kytičky. Upečeme a necháme uležet v chladu.
Náplň – připravujeme asi 14 dní před podáváním cukroví. Umeleme si oříšky a dětské piškoty. Množství piškotů nelze přesně říci, asi 150g, záleží na hustotě náplně. Mléko smícháme s medem, cukrem a vanilkou a přivedeme k varu. Přisypeme nastrouhané oříšky a krátce povaříme. Necháme vystydnout a zahustíme piškotovou drobenkou. Náplň by neměla být příliš hustá ani řídká, pokládám ji na pečivo lžičkou a krásně drží tvar kopečku.
Dokončení – podle množství upečených kytiček si vykrájíme stejný počet kytiček z mandlového marcipánu. Použijeme stejnou vykrajovačku. Vytvoříme si z téhož marcipánu kytičky na ozdobu. Na upečené linecké kytičky lžičkou vytvoříme z náplně kopeček, který přikryjeme marcipánovou kytičkou a ozdobíme kvítkem z marcipánu.