Zdravější varianta ovocného koláče, lze ho samozřejmě upéci i z pšeničné mouky a bílého cukru, ale chuť špaldové mouky a třtinového cukru v kombinaci s ovocem je mňamozní. U nás okamžitě zmizel…
Suroviny – 170g špaldové mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 3 vejce, 80g třtinového cukru, 100g másla, drobné ovoce – maliny, jahody, borůvky …
Žmolenka – 50g třtinového cukru, 70g špaldové mouky, 50g másla
Postup – nejprve si připravíme propracováním všech surovin žmolenku. Poté vymažeme nebo vystříkáme kulatou menší formu. Na těsto si utřeme žloutky s cukrem, přidáme rozpuštěné zchladlé máslo. Ušleháme si z bílků pevný sníh, mouku smícháme s kypřícím práškem. Do žloutkové směsi vmícháváme střídavě mouku a asi dvě třetiny ušlehaného sněhu. Do promíchané hmoty nakonec lehce vmícháme zbytek bílků. Nalijeme do formy, poklademe ovocem a žmolenkou. Zvolna upečeme.