Tradiční kynuté lívance, nedělám je v lívanečníku, protože manžel má rád křupavé okraje, které vznikají litím těsta na pánev. Kdo je chce mít pěkně kulaté, použije lívanečník.
Suroviny na těsto – 250g polohrubé mouky, špetku soli, půl litru mléka, 2 vejce, 2 lžíce rumu, 50g cukru krupice, 20g droždí
Suroviny na ozdobu – džem nebo marmeládu, ušlehanou smetanu, čerstvé ovoce, na smažení sádlo
Postup – z droždí uděláme kvásek a smícháním všech surovin vymícháme hladké těsto. Necháme asi půl hodiny vykynout. Potom lívance pomalu smažíme na pánvi po obou stranách. Potíráme a zdobíme podle naší chuti. Lze je také obalit v skořicovém cukru nebo polít javorovým sirupem. Jak kdo rád…