Jednoduchý, vychlazený příjemně osvěží.
Suroviny – salátové okurky, zakysaná smetana, cukr, sůl, pepř, kopr nebo nať cibule či pažitky
Postup – Na zálivku si smícháme zakysanou smetanu se solí, trochou cukru, pepře. Okurky oloupeme, nastrouháme na hrubší nudličky a smícháme s připravenou zálivkou. Dochutíme a přidáme snítky kopru nebo jiné nasekané natě. Před podáváním necháme vychladit.
Já dávám, paní Aleno, do okurkového salátu bílý jogurt řeckého typu – také moc dobré.
Paní Jiřinko, to věřím. Já ho mám ráda i samotný. U nás rádi salát i se šlehačkou, dcera dělá sladkokyselou zálivku. Možností je plno, ono je zajímavé sledovat z reakcí lidí, kteří chodí na stránky, jak je vaření variabilní, skoro každý si suroviny poskládá trochu jinak.