Tuto majonézu dělávám z celých vajíček, můžou se použít jenom žloutky, ale potom se mi zdá mojonéza dost tučná. Je třeba mít čerstvá vajíčka, my máme svoje, a tak předpokládám, že budou v pořádku. U kupovaných si tak jistá nejsem, vzhledem k tomu, že si občas zákazníci stěžují na jejich kvalitu.Dělám ji také proto, že je zdravější, obsahuje bílkoviny a všechny aminokyseliny, vitamíny i někteté minerální látky. Naproti tomu průmyslově vyrobená majolka je většinou směs vody, oleje, nepatrné části vajíčka a pak jsou v ní už jenom různé chemické složky, aby vše drželo pohromadě. Jedinou její nevýhodou je její krátká trvanlivost, dělám ji jenom v množství, které potřebuji, v chladu ji mívám 3 – 4 dny. Suroviny na výrobu by měly mít stejnou teplotu.
Suroviny – 2 vejce, 250ml oleje, trochu soli, citronové šťávy, špetku cukru
Postup – do mixéru vyklepneme vejce, přidáme trochu soli, špetku cukru a při mixování pomalu přiléváme olej. Záleží na hustotě, můžeme přidat oleje i více. Když je hustá, kápneme trochu citronové šťávy a po ochutnání dosolíme nebo přidáme cukr. Ještě chvíli mixujeme, pak přelijeme do porcelánové nádoby a do použití uložíme v chladu.