Na tácku mám dva druhy, jeden je s křenovou pomazánkou, druhý s pěnou z nivy. Z veky nebo rohlíků si vykrájíme čtverečky nebo kolečka, potřeme pomazánkou a zdobíme.
Křenové – 50g másla, 150g smetanového taveného sýra, trochu soli, asi 2 lžíce majonézy, čerstvý nastrouhaný křen
Změklé máslo utřeme se sýrem, podle hustoty přidáme trochu majonézy, osolíme a nakonec vmícháme křen. Na plátky pečiva natřeme vyšší vrstvu pomazánky, poklademe kostičkou sýra, plátkem loveckého salámu, který přehneme, přidáme kolečko okurky a vše spíchneme s půlkou rajčátka.
Se sýrem nivou – 50g másla, 100g nivy, trochu majonézy
Změklé máslo utřeme, přidáme jemně nastrouhanou nivu, a podle potřeby majonézu. Nesolíme, většinou bývá sýr dost slaný. Na kostky pečiva namažeme pomazánku, na ni složíme kolečko uherského salámu a přidáme plátek okurky a stromeček z kapie, když jsou tedy ty vánoce…