Recept na toto pečivo jsem si vybrala v časopise Knihovnička recepty, hlavně pro obsah kandovaného ovoce, mandlí a hlavně mých oblíbených brusinek. V původním receptu jsou sice rozinky, ale ty se u nás nahrazují o něco zdravějšími a pro nás chutnějšími brusinkami.
Já jsem z těsta vyválela jeden plát, posypala a zavinula, plátky postavila, tak je na obrázku u receptu. Ale ony plátky se začaly kácet, tak jsem je položila a během pečení otočila, protože se mi zdály dost silné, tak aby se propekly. Když ale z těsta vyválíte pláty dva, budou jistě kolečka krásně stát.
Alespoň hodinu před pečením si připravte náplň, aby měla čas nabobtnat a nasát rumovou příchuť a také aby brusinky změkly.
Po upečení je nutné nechat pečivo několik dní uležet, vůně se propojí a pečivo změkne.
Na fotce mám kousky obalené a na ukázku jak vypadalo pečivo před obalováním.
Suroviny na těsto – 500g hladké mouky, špetku soli, 50g moučkového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 40g droždí, mléko, 200g másla, 120g cukru krupice
Suroviny na níplň – 200g brusinek /rozinek/, 100g směsi kandovaného citrusového ovoce, 50ml rumu, 80g nasekaných oloupaných mandlí, 70g strouhaného mandlového marcipánu
Suroviny na dokončení – 300g másla, moučkový cukr
Postup – náplň – všechny suroviny v míse smícháme a necháme uležet.
Postup – těsto – z droždí si připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem do pěny. Mouku smícháme se solí, přidáme vykynutý kvásek, máslovou směs, moučkový cukr, skořici a tolik mléka, abychom mohli zpracovat těsto. Necháme ho přikryté asi 10 minut odpočinout. Poté z těsta vyválíme plát, posypeme náplní a stočíme jako roládu. Nakrájíme ostrým nožem plátky asi 4 cm široké, klademe je na plech s pečícím papírem a upečeme. Ještě teplé namáčíme v rozehřátém másle a obalujeme v moučkovém cukru. Necháme zaschnout, vložíme do krabice a necháme uležet. Doporučena doba zrání je čtrnáct dní, ale to u nás určitě tak dlouho nikdo nevydrží…