Toto je velice starý recept, je po mé babičce. Obsahuje málo cukru a tuku, dříve těchto surovin nebylo nazbyt. Možná se někomu tento lehký recept bude hodit…
Suroviny – 300g hladké mouky, 300g hrubé mouky, 1 kypřící pečivový prášek, 100g cukru krupice, 100g másla, 1 vejce, špetku soli, mléko
Na náplň si připravíme jablka, strouhanku, cukr, mletou skořici, nasekané oříšky, na potření vajíčko a mandlové lupínky
Postup – všechny suroviny na vále promícháme a spojíme v hebké těsto. Mléko přiléváme podle potřeby. Necháme chvilku odpočinout, mezitím si připravíme jablka. Ty rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nahrubo nastrouháme. Slupka nám při strouhání zůstane v ruce.
Z těsta si vyválíme dva velké pláty, posypeme hrstí strouhanky, jablky, cukrem, skořicí, oříšky a opět strouhankou. Zabalíme, potřeme vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a upečeme.