Suroviny – 250g špaldové mouky, 250g hladké mouky, 120g cukru krupice, špetku soli, kostičku droždí, mléko, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky citronového cukru, 2 žloutky, 120g másla, 50g rozinek namočených v rumu, 50g nasekaných oloupaných mandlí
Postup – máslo rozpustíme, z droždí, lžíce cukru, mouky a teplého mléka umícháme kvásek a nacháme ho vykynout. Mouku smícháme se solí, vanilkou, citronovým cukrem, krupicovým cukrem, žloutky, přidáme kvásek a zchladlé máslo. Vypracujeme těsto a necháme ho vykynout, asi 1 hodinku. Pak na vále do něj zapracujeme rozinky a nasekané mandle, vytvoříme bochánky, které uprostřed nakrojíme a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak potřeme rozkvedlaným vejce a posypeme mandlovými lupínky. Zvolna upečeme.