Těsto se nezpracovává, jen se promíchají suroviny v míse. Je to snadné, vše se spojí, ač to tak zpočátku nevypadá.
Suroviny na těsto – 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 pečivový kypřící prášek
Na náplň si připravíme nahrubo nastrouhaná jablka, osladíme je moučkovým cukrem, ochutíme mletou skořicí a rozinkami namočenými v rumu. Dále budeme potřebovat asi necelou kostku másla.
Postup – připravíme si náplň, máslo necháme do poslední chvíle v ledničce, aby bylo studené. Na těsto si v míse promícháme mouku, cukr a kypřící prášek. Velký plech si vymažeme vyšší vrstvou másla, nejlépe ho rozetřeme prsty. Pak nasypeme polovinu moučné směsi, na tu rozprostřeme připravená jablka a vše zasypeme druhou polovinou směsi. Uhladíme a po celém povrchu koláče poklademe slabé plátky másla a můžeme vsunout moučník do trouby.