Bez sterilování zavářím hlavně jahody, které jsou hodně měkké a po sterilování mi připadají rozvařené. Dále tento postup využívám při zaváření kompotů z drobného ovoce nebo toho, kterého mám málo a nevyplatilo by se použít zavařovací hrnec. Nedávno jsem takto zavařila zbylé kostky ananasu, které bych jinak musela vyhodit.
Postup je jednoduchý, ale vyžaduje rychlost při přípravě a musíme dbát dost důkladně na čistotu všech věcí, které použijeme. Nejlepší je, když můžeme požádat někoho o pomoc, aby ovoce bylo co nejdříve ve sklenicích uzavřeno. Ve dvou to jde přece jenom lépe 🙂
A nyní jak na to. Ovoce očistíme, omyjeme a osušíme nebo necháme okapat. Vybíráme jen nepoškozené a vyzrálé, ale ne měkké. Na nálev si připravíme 1 litr vody a 500g krupicového cukru. Přidáme také kyselinu citronovou, tady záleží na druhu ovoce, které máme. Na jahody dávám 1 rovnou lžíci. Udeveme za občasného míchnutí do varu a asi 2 minuty povaříme. Nevypínáme, ale do horkého nálevu vsypeme připravené ovoce. Záleží na druhu, jahod jsem dávala 1,5 kg. Nemělo by být namačkáno, množství odhadneme podle velikosti ovoce. Pak necháme v horkém nálevu, někdy se začne po chvíli opět vařit, ale většinou ho ovoce natolik zchladí, že k tomu nedojde. Ale to nevadí, nyní jen hlídáme, jak ovoce měkkne. Jahody budou dříve než třeba ananas, je třeba je hlídat a čistou lžicí zkusit, zda je již ovoce měkké. U jahod to trvá asi 5 minut, je to rychlé. Nyní nastává nejdůležitější část, při které doporučuji využít pomocníka. Hrnec s ovocem a nálevem přeneseme pryč z kamen a do připravených sklenic, lepší jsou menší, vkládáme lžicí ovoce i s nálevem. Použijeme zavařovací trychtýř, abychom si neumazali okraj sklenice a nezdržovali se čistěním. Váš pomocník ryhle odebere plnou sklenici a ihned ji opatří víčkem a obrátí dnem vzhůru. Je třeba, aby vše proběhlo co nejrychleji, aby bylo ovoce i s náleven co nejteplejší. Po naplnění a uzavření sklenic vám zbyde i trochu nálevu, ten u nás využíváme jako sirup do vody. Když vím, že budu ještě dělat další várku ovoce, znovu můžu nálev využít. Doplním jen tekutiny i přísady a můžu znovu zavařovat. Studené kompoty takto zavařené uchovávám v chladné místnosti, kdo nemá sklep, pak raději v ledničce. Nikdy nedošlo k tomu, že by se kompot zkazil, ale opatrnost je na místě, bylo by jistě škoda, kdybychom o tuto dobrotu přišli.