Tyto rohlíčky jsme pekly před mnoha lety v páté třídě základní školy v hodině vaření. Často jsme je pak doma pekly, ale plnily jsme je marmeládou. Já je dělávám s povidly, ty jsou u nás oblíbenější. Z této dávky jich budete mít nejméně 40 kousků.
Suroviny – 500g polohrubé mouky, 60g čerstvého droždí, 250g másla, 1 vejce, špetka soli a podle potřeby mléko
Ještě budete potřebovat tužší marmeládu nebo povidla, která si podle chuti ochutíte cukrem, skořicí a rumem. Tentokrát jsem měla povidla tekutější, míchal je manžel a dal více rumu, tak je zahustila strouhaným perníkem. Na chuti jim neubylo, naopak…
Postup – droždí rozdrobíme do mouky, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Nedáváme kynout, hned rozdělíme na čtyři díly, vyválíme větší kruh, pokličkou zarovnáme dokulata a pak rádýlkem rozkrájíme na osm trojúhelníků. Zbylé odkrojené těsto spojíme a budeme mít ještě pátý kruh. Náplň lžičkou klademe na širší stranu a svineme. Upečeme a teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.