Šátečky jsou s droždím, ale nekynou. Těsto připomíná chutí sušenky, jsou lehce křupavé, plnit je můžeme různými náplněmi.
Suroviny – 500 g hladké mouky, 250 g másla, 3 žloutky, 1 kostička droždí, asi 3 lžíce šlehačky, 50 g cukru, sáček citronového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli
Na naplnění jsou dobrá povidla, tvarohová nebo ořechová náplň. Na dokončení si připravte asi 100 g másla a trochu moučkového cukru.
Postup – droždí rozetřeme s trochou cukru na kašičku, přidáme šlehačku a žloutky. Na vál prosejeme mouku, přidáme změklé máslo a ostatní přísady a zpracujeme těsto. Nedáváme kynout, hned vykrajujeme čtverečky, lžičkou kladememe náplň, protilehlé rohy spojíme a skládáme na plech. Máslo rozpustíme a mašlovačkou potřeme povrch šátečků a hned je pocukrujeme. Poté vložíme plech do připravené trouby a upečeme.