Suroviny – 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 1 kostička droždí, 4 žloutky, mléko, sůl
Na dokončení si připravte osminku másla, rum a moučkový cukr. Na naplnění povidla nebo jinou náplň.
Postup – máslo rozpustíme, z droždí vytvoříme kvásek a necháme ho vykynout. Smícháme všechny suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Nedáváme ho kynout. Hned vyvalujeme a vykrajujeme čtverečky, plníme náplní a protilehlé konce spojíme. Pokládáme na plech s pečícím papírem. Než vložíme šátečky do trouby, pomašlujeme je rozehřátým máslem. Poté upečeme. Teplé šátečky postříkáme rumem a pocukrujeme.
Ze zbylého těsta a tvarohové náplně jsem upekla koláč. Těsto jsem propracovala a vyválela na velikost kulaté formy. Tu jsem vytřela máslem a těsto urovnala a trochu povytáhla okraje. Na těsto jsem rozetřela tvarohovou náplň, kterou jsem vytvořila promícháním tvarohu s cukrem, žloutkem a vanilkou. Protože jsem měla vaničkový tvaroh, přidala jsem dvě lžíce vanilkového pudinku. Nakonec jsem povrch koláče posypala rozinkami namočenými v rumu a upekla.