Suroviny – 1 vepřové kolínko, 1 vepřová nožička, 1 mrkev, kousek celeru, 1 větší petržel, sůl, celý pepř, nové koření
Postup – maso opláchneme, očistíme a vložíme do hrnce, přidáme koření, osolíme a vaříme do změknutí masa. Před koncem varu přidáme k masu na půlky nakrájenou zeleninu a dovaříme. Trochu zchladlé koleno i nožku vykostíme, maso nakrájíme na větší kostky, kůže umeleme. zeleninu nakrájíme na drobné kostičky. Vývar scedíme, do hrnce vložíme umleté kůže, maso a zeleninu. Vývar dochutíme solí a přilijeme ho k masu a zelenině. Dáme ho tolik, aby směs nebyla příliš hustá ani řídká. Vše asi 2 minuty povaříme a pak nalijeme do nádoby, ve které huspenina ztuhne, nejlépe plech, nebo použijeme jinou formu. Po vychladnutí vložíme do ledničky a necháme řádně ztuhnout.
Při podávání můžeme odstranit vrchní vrstvičku sádla, nebývá příliš silná, ale určitě pokapeme octem a přidáme nakrájenou cibuli a zelené cibulové natě.
V naší rodině hodně oblíbená, dělávala ji moje babička, maminka i potom já hodněkrát. Naši muži měli toto jídlo moc rádi. Nepoužívali jsme však název huspenina, ale sulc – po ostravsky.
Jiřinko, to je rychlost, já teprve koukám, jestli jsem neudělal nějakou chybu a už jsem zahlédl váš komentář. My tomu také říkáme sulc, ale správnější je asi huspenina, ale je to nakonec jedno. Já jsem ji dlouho nedělala, ale zjistila jsem, že kupovaná tlačenka málokdy vydrží déle než jeden den, tak ji nahrazuji huspeninou. Je to lepší než se cpát přípravkami na klouby…