Tento koláč si pekl pro sebe a své známé syn v Brně. Přivezl nám ochutnat a je opravdu moc dobrý. Je nenáročný na přípravu, je na něj ale potřeba dost času, jednotlivé kroky potřebují zatuhnout či vystydnout. Syn si ho peče pozvolna skoro celý den, já jsem to trochu urychlila, ale je bezpodmínečně nutné, aby karamelová náplň zatuhla a nespojila se s čokoládovou vrstvou. A peče se jeden den před podáváním, musí v chladničce zatuhnout. Skládá se z těsta, karamelové části a čokoládové náplně.
Suroviny na těsto – 250 g hladké mouky, špetka soli, 125 g másla, 1 žloutek, 70 g moučkového cukru, podle potřeby studená voda
Suroviny na karamelovou náplň – 100 g cukru, 200 ml smetany na šlehání
Suroviny na čokoládovou náplň – 200 g čokolády 70 %, 2 vejce, 100 ml mléka, 200 ml smetany na šlehání
Postup – žloutek utřeme s cukrem a troškou vody. Na vál prosejeme mouku, přidáme sůl a studené máslo pokrájené na kostičky. Rukou rychle zpracujeme jako na drobenku, přidáme žloutek s cukrem a vypracujeme jemné těsto. Koláčovou formu vymažeme máslem. Z těsta vyválíme kruh o velikosti formy a vyplníme ji, zaplníme i kraje formy. Na těsto položíme pečící papír a zatížíme, syn dává lžičky, já fazole. Vložíme do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 9 minut. Pak vyndáme z trouby, sundáme vše, čím jsme zatížili těsto a pečeme ještě 6 minut. Potom necháme vychladnout.
Na karamelovou náplň nejprve svaříme šlehačku. Pak do vyššího hrnku vsypeme cukr a upálíme světlý karamel. Po částech vlijeme horkou smetanu, opatrně, abychom se neopařili. Promícháme a když je hmota jemná a propojená, odstavíme ji a necháme chvíli prochladnout. Pak ji nalijeme na předpečený korpus a musí vystydnout.
Nyní si připravíme čokoládovou náplň. Šlehačku zahříváme, nalámeme do ní čokoládu a prohříváme, až se čokoláda rozpustí a promíchá se smetanou. Nesmí se nám začít vařit, pomalu promícháváme a hned, když se vše spojí do hustého krému, odstavíme a necháme vychladnout. Vejce prošleháme v mléce a nalijeme do rozpuštěné čokolády. Promícháme a opatrně zaplníme koláč. Lijeme tak, abychom si nepoškodili karamelovou část. Pak vložíme do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme ještě asi 30 minut. Vyndáme, necháme vychladnout a do druhého dne uložíme do chladničky.