Tento moučník se skládá z několika vrstev. Základem je kynuté těsto, které rozdělíme na dvě části. Pak přijde marcipánová náplň, na ní z druhé části těsta roláda, rozkrájená na plátky a plněná máslovým krémem. Nakonec vše potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.
Suroviny na těsto – 600 g hladké mouky, 50 g cukru, 40 g droždí, mléko, 3 vejce, 150 g másla, půl lžičky soli, 2 lžíce medu
Suroviny na marcipánovou náplň – 200 g mandlového marcipánu, 1 lžíce moučkového cukru, trochu vody
Suroviny na krém – 150 g másla, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr
Na dokončení – 1 vejce, 100 g mandlových lupínků
Postup – droždí rozdrobíme do mísy, přilijeme trochu teplého mléka a vymícháme kašičku. Pak hned přidáme rozpuštěné máslo, vejce, med, cukr a rozšleháme, aby se vše spojilo. Přisypeme mouku se solí a vypracujeme klasické kynuté těsto, které necháme půl hodiny odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň a krém. Marcipán nahrubo nastrouháme, přidáme cukr a tolik vody, abychom umíchali nepříliš řídkou jemnou kašičku. Na krém utřeme máslo s cukry.
Nakynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z první vyválíme plát, kterým vyložíme plech pokrytý pečícím papírem. Zarovnáme okraje, zbytky těsta přidáme k druhé části. Na plát těsta postupně rozetřeme marcipánovou náplň. Z druhé části vyválíme také velký plát, po celé ploše ho potřeme máslovým krémem a po delší straně srolujeme jako roládu. Tu potom ostrým nožem nakrájíme asi na centimetrové plátky, nebo i menší, tak jak nám to půjde. Plátky pak klademe na marcipánovou hmotu, skládáme je do řádků, necháme trošičku odstupy od jednotlivých plátků, protože během kynutí se zvětší. Po složení této vrstvy dáme moučník na půl hodiny kynout. Pak ho potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Upečeme, necháme vychladnout a krájíme na jednotlivé řezy.
Inspirace – Knihovnička recepty