Když jsem včera, tak jako každý den kdy neprší, otrhávala květy z divizny, volala na mě přes plot známá, proč ty květy otrhávám. A tak jsem jí vysvětlila, že u nás květy divizny sušíme každý rok a vaříme z ní čaj. A protože ona neznala tuto léčivku, píši tento článek pro ty, kteří neznají a mohli by léčivé vlastnosti bylinky využít.
U nás roste divizna na zahradě. Prvním rokem vyroste pouze spodní část, druhým pak hlavní stonek, který se postupně rozvětvuje. Postupně narůstají květy a rostlina neustále roste do výšky. Je krásná, vysoká a její žluté květy září. Kvete po celé léto, někdy od konce června až do září. Každé dopoledne květy otrhávám, ale pouze ty pěkně rozkvetlé. Na rostlině zůstanou pouze poupata, některá se přes noc otevřou a když je neseberete, přes den uvadnou a spadnou. Každý kvítek kvete tedy pouze jeden den.
Květy chodívám trhat kolem jedenácté, až se napasou včeličky a čmeláci. Nechávám je na plechu na sluníčku, aby rychleji uschly. A také vylétnou všechny broučkové a mušky, které tam někdy bývají. Několikrát za den je protřepu, k večeru je dávám na patro, kde máme větší teplo a tam rozložené na papíře doschnou. Pak je přes sítko s většími oky proseji, abych se zbavila droboučkých částí, které pak mohou v uvařeném čaji dráždit. Usušené květy dávám do skleněných lahví, uzavřu a uložím do papírové krabice, aby je neznehodnotilo světlo.
A její využití? Hlavně je výborná při nachlazení, uvolňuje hleny, čistí průdušky, pomáhá při chrapotu, při zánětu průdušek a hrtanu a napomáhá odstranit dráždění horních cest dýchacích. A velice je účinná při kašli, ale také dokáže lépe než léky vyléčit zápal plic, jak jsme se už přesvědčili.
Čaj připravuji klasicky, horkou vodou zaliji asi lžíci květů v hrnku. Nechám asi 5 minut, pak scedím a osladím lžičkou medu.
Zdravím, Alenko.
Dlouhá léta měli mí rodiče diviznu též na zahradě a každé dopoledne, podobně, jak jste o tom napsala, obírali květy a sušili je, kolikrát už nebylo ani místo, kam květy k sušení umístit.
Také já, když jsme tam jezdívali, jsem někdy sbírala. A čaj z ní jsem při nachlazení vařila a pila, a mohu říci, že opravdu pomohl.
Mívali těch usušených květů tolik, že je několikrát také odvezli do specializované sběrny léčivých bylin. Bylo zajímavé, kolik na poměrně malém záhonu těch květů za jednu sezónu se vždy nasbíralo.
Možná i to, že diviznu sbírali, tak už i ta manipulace s jejími květy zřejmě působila preventivně tak, že vůbec nemívali kašel nebo nějaké podráždění průdušek. Domnívali se, že to tak mohlo být.
Doporučuji proto také diviznu při potížích, které jste, Alenko, vyjmenovala, používat.
Jiřina
Jiřinko, děkuji za příspěvek. U nás se divizně daří, necháváme si asi pět nebo šest rostlin. Nesbírám každý den, když je pod mrakem nebo prší, vynechávám, vybírám si pouze slunečný den, aby kvítky co nejvíce proschly na sluníčku. A za sezónu nasbíráme 15 zavařovacích sklenic. To nám stačí, část rozdáme známým s nějakou nemocí a ostatní používáme průběžně po celý rok. Čaj je z divizny moc chutný, piji ho i když žádné potíže nemám, hlavně v zimě pro zahřátí. A je pravda, že málokdy míváme nějaké potíže, podobně jako rodiče. A věřím, že léčivá síla bylinek, kterých se dotýkáte, trháte a sušíte, se zvětšuje a lépe na vás působí. Určitě jsou bylinky, které si vypěstujete a usušíte, nebo je konzumujete i čerstvé, daleko chutnější než ty,, které koupíte v lékárně.
Kdo máte možnost, nasušte si pár kvítků a ochutnejte. Slaďte medem, neslazený čaj nemá ten správný léčebný účinek. A ještě jedna rada, nedopíjejte čaj až do dna, jsou tam usazeny drobné částečky a ty mohou podráždit krk. Já sice usušené rostlinky prosívám, ale stejně se jich pár na dně hrnku objeví.