Tento recept jsem dostala od své sousedky. Od dětství je to její nejoblíbenější vánoční cukroví. Oříšky jsou v těstě i v náplni, lehce provoněné strouhaným perníkem. Opravdu moc dobré, kdo rád oříšky, vyzkoušejte.
Při vánočním pečení nechte neslepené cukroví v chladu několik dní odležet. Já jsem ho pekla v rámci každoročního zkoušení nových vánočních receptů a tak jsem hned slepovala a na odležení nedošlo, nějak rychle zmizelo. I s náplní vám vydrží několik dní, zvlášť když přidáte do náplně trochu rumu.
Suroviny na těsto – 420 g hladké mouky, 280 g másla, 40 g kakaa, 120 g vlašských ořechů, 140 g cukru, 1 lžička citronového cukru, 2 lžíce rumu
Suroviny na náplň – 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 žloutky, 100 g jemně strouhaných lískových oříšků, 1 – 2 lžíce domácí marmelády, trochu strouhaného perníku
Poleva – 120 g cukru, 120 g másla, asi 1,5 lžíce mléka, 2 lžíce holandského kakaa, 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup – suroviny na těsto dáme na vál a zpracujeme těsto. Necháme ho v chladu odpočinout, pak vykrajujeme kolečka a upečeme je.
Připravíme si náplň – změklé máslo utřeme s cukrem a přidáme po jednom žloutky. Pak zatřeme marmeládu a vmícháme oříšky. Perník si nastrouháme, nekupujte už hotový výrobek, není to ono. A dle chuti ho trochu vmícháme do náplně.
Ve vodní lázní rozpustíme máslo, přidáme cukr, prosáté kakao a škrob, promícháme a podle potřeby přilijeme trochu mléka. Umícháme hladkou polevu a můžeme s ní zdobit.
Upečená kolečka slepujeme náplní, poléváme polevou a zdobíme oříškem.