Suroviny – kostka droždí, 250 ml smetany na šlehání, 110 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 4 žloutky, asi 350 g hladké mouky, 40 g rozinek, 50 g mletých mandlí, 40 g kandované pomerančové kůry, rum
Postup – rozinky propláchneme a namočíme do rumu. Z droždí, lžíce cukru, mouky a vlažné smetany umícháme kvásek a necháme ho vykynout. Máslo utřeme s cukry a po jednom přidáváme žloutky. Potom vmícháme kvásek, smetanu, mouku, mandle, kůru i rozinky. Vypracujeme jemné těsto, trošku řidší než je klasické třeba na buchty. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinku kynout. Poté těsto vlijeme a urovnáme do vymazané a vysypané formy a ještě asi 15 minut ponecháme v klidu. Pak vložíme do vyhřáté trouby a pomalu upečeme.