Suroviny – 5 natvrdo vařených vajec, 1 sklenice zeleninové směsi do bramborového salátu, 1 sáček želatiny na tlačenku, 150 g šunkového salámu, 150 g domácí majonézy, sůl, mletý černý pepř
Postup – vajíčka oloupeme a nakrájíme. Zeleninu slijeme, nálev si ponecháme. Želatinu připravíme podle návodu, po rozpuštění a zahřátí v nálevu ji nenecháváme vystydnout, ale teplou ji vmícháme do směsi všech surovin. Smícháme v míse vajíčka, zeleninu, nadrobno nakrájený salám, majonézu, dochutíme kořením. Nakonec vmícháme želatinu, směs vlijeme do formy, kterou jsme předtím vyložili folií. Můžeme hmotu nalít i do malých silikonových formiček a vytvořit ozdobné tvary. Necháme v chladu ztuhnout, potom vyklopíme z formy a dozdobíme.