Suroviny – 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 60 g moučkového cukru, 3 žloutky, 60 g másla, asi 300 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 1 citronový cukr, 3 lžíce rumu, 30 g čerstvého droždí
Na dokončení – asi 1,5 sádla, domácí ostřejší marmeláda
Postup – droždí smícháme s troškou cukru a teplým mlékem a necháme kvásek vykynout. Máslo utřeme s cukry, potom zašleháme po jednom žloutky. Mouku osolíme, přidáme kvásek, žloutkovou směs, rum a podle potřeby mléko. Zpracujeme jemné nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Vyválíme plát, kulatou větší formičkou vykrájíme kolečka, na polovinu z nich položíme trochu marmelády, přiklopíme prázdným kolečkem, spojíme prsty a klademe na utěrku. Necháme asi čtvrt hodiny kynout, pak koblihy otočíme. Rozpustíme sádlo, musíme mít vyšší hladinu, aby koblihy mohly plavat. Postupně smažíme, po vložení přikryjeme nádobu pokličkou, po otočení nepřikrýváme.