Dopekli jsme povidla, tak následovala jejich zkouška. A nejlépe je nacpat do buchet…
Suroviny – 500 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g cukru, 3 žloutky, kůra z jednoho bio citronu, vanilkový cukr, dvě špetky soli, 40 g droždí, mléko podle potřeby
Na dokončení – domácí švestková povidla, moučkový cukr podle chuti, rum, asi 100 g másla na potírání buchet a moučkový cukr na cukrování
Postup – klasické kynuté těsto s kváskem, který necháme vykynout. Pak vše promícháme a vypracujeme jemné, nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinku kynout.
Potom těsto rozdělíme na stejné části, dlaní jemně roztáhneme, poklademe lžičkou povidla, spojíme a vytvarovanou buchtu vložíme do vymaštěného pekáče, přičemž ji ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem. Buchty skládáme ne příliš k sobě, necháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do předehřáté trouby. Po upečení položíme na pekáč prkénko nebo druhý stejně veliký pekáč, otočíme a buchty na spodní straně hodně pocukrujeme.