Prvorepublikové cukroví

Moje letošní vánoční přednáška v Templu bude o cukrárnách a kavárnách v době 1. republiky. A tak i ochutnávka cukroví po jejím skončení a dárkové sáčky domů budou z té doby. Přečetla jsem plno knížek a časopisů, vybrala, někdy i trochu upravila, několik dobových receptů a vyzkoušela. Těsta nechávám odpočinout do druhého dne. Dávky jsou malé, jen na vyzkoušení, můžete si případně zdvojnásobit. Mnohá těsta jsou bez cukru, tedy je vhodné cukroví bez obalení pro diabetiky. Obaluji moučkovým cukrem s vanilkovou tobolkou. Připravuji ho alespoň týden dopředu. Prvních osm druhů vidíte na fotografii. Zleva tu jsou:

  1. Věnečky mrkvové – 170 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g mrkve, váleček, stejně dlouhé válečky stáčíme do věnečku.
  2. Lístky s vínem – 100 g hladké mouky, 100 g másla, 3 lžíce bílého vína, vanilkový cukr, vykrajujeme tvary, teplé obalujeme
  3. Falešné podvodnice – 100 g másla, 200 g hladké mouky, 125 g smetany na šlehání, vykrajujeme tvary, teplé obalujeme
  4. Ovesné rohlíčky – 100 g hladké mouky, 1 lžička pečivového kypřícího prášku, 75 g moučkového cukru, 1 vejce, 50 g jemných ovesných vloček, 50 g mletých vlašských ořechů, postup jako u věnečků, jen stáčíme rohlíčky
  5. Medové pracny – 90 g hladké mouky, 40 g mletých vlašských ořechů, 25 g moučkového cukru, 2 lžíce medu, 60 g másla, 1 lžíce rumu, jdou krásně vyklápět
  6. Punčové slzičky – 200 g hladké mouky, 75 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 125 g másla, 1 žloutek, Tvary slepujeme jahodovou marmeládou. Na povrchu není poleva, ale tehdy používaný led – prosátý moučkový cukr a podle potřeby punč.
  7. Makové čtverečky – 160 g hladké mouky, 60 g máku, 60 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 125 – 145 g másla, 1 žloutek, vykrajujeme čtverečky, slepujeme švestkovými povidly s rumem, poléváme čokoládovou polevou, zdobíme půlkou mandle. Poleva – rozpuštěná čokoláda a podle potřeby máslo.
  8. Zázvorková srdíčka – 200 g hladké mouky, 100 g moučky, půl lžičky mletého sušeného zázvoru, 100 g másla, 2 lžíce medu. Po upečení tvary slepujeme meruňkovou marmeládou. Měl být vykrájen střed, ale těsto se špatně vyvalovalo, nešel střed bez potrhání vykrojit. Chuťově jsou moc dobré, zkusím ještě jednou s větší dávkou másla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *