Květináč s kaktusy a sukulenty
Narozeninový dort podruhé
Dortíky pro potěšení
Dortíky jsem připravila na přání. Z jednoho piškotového plátu jsem vykrájela kruh a obdélník, spojila karamelovým krémem a potáhla pravým marcipánem.
Obdélník má představovat balíček, v jehož zadní boční stěně jsem vyřízla otvor a zasunula zabalenou do fólie bankovku. Šlo to překvapivě dobře.
Kruhový dortík byl pro muže, který nedávno koupil starší domek a čeká ho velká přestavba, tudíž se mu bude nářadí hodit…
Zimní medovník
Tento druh medovníku se musí alespoň dva dny rozležet a nejlépe se tak učiní mimo ledničku, která vše vysušuje a nedovolí máslu v náplni patřičně změknout pláty. V létě mu dejte k rozležení nějaký ten den navíc…
Suroviny na těsto – 100 g másla, 150 g cukru, 5 lžic medu, 2 lžíce mléka, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, asi 450 g hladké mouky
Suroviny na krém – 400 ml mléka, 6 lžic hladké mouky, 400 g másla, 200 g cukru, vanilková semínka z půlky lusku
Postup – ve vodní lázni ušleháme a prohřejeme všechny suroviny mimo mouku a jednou sodu. Ty přijdou na řadu, když je směs horká, vmícháme je do ní a potom těsto vyklopíme na vál, propracujeme, podle potřeby přidáme trochu mouky.
Hladké nelepivé těsto rozdělíme na 5 dílů a z každého vyválíme kruhový plát, pomocí válečku přeneseme na plech s pečícím papírem a na něm teprve pokličkou ve velikosti dortu vykrojíme kruh. Připravíme si všechny kruhy na papír, z odkrojků vyválíme ještě šestý a z posledního zbytku placičku.
Pečení je velmi rychlé, u mé trouby to trvá 7 minut. Pláty trošku ztmavnou, je třeba hlídat, koukněte na spodek, světle hnědá je tak akorát. Přenášíme pláty na papíře na plechy a postupně vše upečeme. Po vychladnutí spojujeme krémem.
Ten připravíme následovně. Musí být řidší než když se plní dorty, aby se mělo co do plátů vsáknout. V mléce rozmícháme mouku a uvaříme ne příliš hustou kaši. Pokud není řidší, přidejte ještě trochu mléka. Máslo ušleháme s cukrem a vanilkovými semínky, po částech přidáme vystydlou kaši.
Nyní přijde na řadu malý zbytek upečeného těsta. Rozstrouháme ho a posypeme jím vršek dortu, který jsme předtím potřeli krémem. Nyní už můžeme nechat moučník odpočívat…
Jahodová polokoule
Suroviny na těsto – 5 vajec, 200 g cukru, 200 g polohrubé mouky
Suroviny na náplň – 500 g mražených jahod, 250 ml smetany na šlehání v krabičce, 250 g mascarpone, semínka z půlky vanilkového lusku, 100 g moučkového cukru, 7 plátků želatiny
Suroviny na dokončení – 250 g mascarpone, 250 ml smetany na šlehání v domečku, čokoládové ozdoby
Postup – vejce ušleháme s cukrem a lehce vmícháme mouku. Těsto vylijeme na větší plech a upečeme. Když zchladne, rozkrájíme ho na pláty a ty na trojúhelníky podle velikosti polokulaté misky, v níž budeme moučník připravovat. Vyložíme dno a strany fólií, pak piškotovými kousky, přičemž si část ponecháme na uzavření formy.
Náplň jsem připravila z našich jahod, můžete použít jakékoli jiné ovoce. Já jsem je mražené povařila asi 5 minut a propasírovala. Do zchladlých vmíchala cukr a vanilková semínka. Mascarpone lehce promíchala a poté opět lehce vmíchala ušlehanou smetanu. Nakonec po částech přidala jahodovou dřeň.
Pokud máme vyloženou formu, dokončíme náplň. V trošce vody necháme změknout želatinu, pak ji pomalu ohřejeme, aby se rozpustila. Přidáme do ní pár lžic krému, promícháme a vše vlijeme do náplně. Lehce, ale důkladně spojíme. Hned nalijeme na piškot do výše, kterou jsme vyložili piškotem a přikryjeme vrstvou korpusu. Zakryjeme fólií a dáme vychladit, nejlépe do druhého dne.
Odstraníme vrchní část fólie, na formu položíme talíř a s formou otočíme, čímž moučník vypadne a můžeme dokončit jeho úpravu. Možná někdo jen pocukruje, já lehce promíchala mascarpone s ušlehanou smetanou a přidala čokoládovou ozdobu.
Krémový dort s ještírkem
Pro dědečka – 65 let
Losos na másle a pečené zeleninové hranolky LC
Ze zeleniny jsem použila půlku většího celeru, menší červenou řepu a velkou cibuli. Po očištění jsem nakrájela na hranolky. Plech jsem vytřela sádlem, vložila zeleninu, osolila, opepřila čerstvě namletý pepřem, troškou grilovacího koření a pokapala olejem. Promíchala, srovnala do jedné vrstvy a upekla.
Losos jsem pouze osolila a opepřila bílým pepřem. Vložila kůží dolů na ghí a po obou stranách opekla.
Bábovka s majolkou
Vyzkoušela jsem recept uváděný v pořadu Kluci v akci. S majolkou jsem už pekla buchty a byly dobré, tak nyní přišla na řadu bábovka. Recept jsem si upravila, kupovanou majolku nepoužívám, to je pouze průmyslově zpracovaná potravina bez jakékoli nutriční hodnoty, o žloutcích se jí jen zdá…
Suroviny – 4 vejce, 100 ml řepkové oleje, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 125 ml plnotučného mléka, asi 250 g prosáté hladké mouky, 1 pečivový kypřící prášek, 2 lžíce prosátého kakaového prášku
Postup – z 1 celého vejce a 100 ml oleji připravíme majonézu. Suroviny dáme do úzké vyšší nádoby, kam se vejde ponorný mixér. Vložíme ho dovnitř a pomalu táhneme nahoru. Majonéza je hotová během pár vteřin. Je řidší než bývá zvykem a neochucená, ale pro naše účely je to dobré. Krásně voní…
Oddělíme žloutky a bílky ze zbylých 3 vajec. Bílky ušleháme se špetkou soli dotuha. Do druhé mísy vložíme žloutky, majonézu, vanilkový a klasický cukr a prošleháme. Pak vmícháme mléko a mouku s kypřícím práškem. Nakonec lehce spojíme se sněhem. Polotekuté těsto vlijeme do formy.
Pokud chceme mít bábovku mramorovou, třetinu těsta si ponecháme, přidáme prosáté kakao (to je nutné, jinak budou v těstě nerozpečené kousky) a pár lžic mléka, aby nebylo těsto tuhé. Po promíchání ho vlijeme na světlé těsto a vidličkou lehce promícháme. Pečeme pomalu, asi na 160 stupňů nejméně hodinku. Upečení zkontrolujeme špejlí.