Kremrole z máslového těsta

Suroviny na těsto – 400g hladké mouky, špetku soli, 200ml smetany na šlehání, 250g másla

Suroviny na plnění – 5 bílků, to znamená asi 150g, 350g krupicového cukru, citronová šťáva

Postup – všechny suroviny zpracujeme v jemné nelepivé těsto. Postupně vyvalujeme pláty, rádlem rozřízneme na proužky, které pak namotáváme na silnější trubičky. Vrchní stranu potřeme rozšlehaným vajíčkem a v předehřáté troubě upečeme.

Na plnění si vyšleháme bílky dotuha, pak přisypeme cukr, zašleháme ho, vložíme mísu do hrnce s horkou vodou a v této horké lázni šleháme asi 20 minut. Sníh se prohřeje a zmenší se jeho objem. Před koncem šlehání kápneme pár kapek citronové šťávy. Pak vyndáme z horkého hrnce a ještě asi 5 minut šleháme, až sníh trochu vystydne. Pomocí sáčku s hladkou trubičkou kremrole naplníme. Hotové můžeme pocukrovat. Kremrole z máslového těsta

Plněné koláče

V těchto koláčích je schovaná tvarohová náplň, můžeme náplně i otočit, dovnitř dát povidla, nahoru tvarohovou náplň.

Suroviny na těsto – 500g hladké mouky, 100g krupicového cukru, 100g másla, 2 žloutky, špetku soli, 2 lžičky citronového cukru, 1 vanilkový cukr, 40g droždí, mléko

Na plnění – na tvarohovou náplň si připravíme kostku tučného tvarohu, moučkový cukr, 1 lžičku citronového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek – vše promícháme. Povidla si ochutíme cukrem a rumem. Na potření rozkvedláme jedno vajíčko.

Na povrch sypeme žmolenku – rukou propracujeme kousek másla s cukrem a hrubou moukou.

Postup – z droždí, cukru, mouky a teplého mléka si připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Pak přidáme ostatní suroviny, vypracujeme nelepivé těsto a necháme ho vykynout. Potom rozdělíme na stejné kousky, rukou jemně roztáhneme na placičku, dáme trochu tvarohu a uzavřeme. Klademe na plech, když máme všechny koláče naplněny, jemně je uprostřed stlačíme, kraje potřeme rozkvedlaným vajíčkem a do dolíčku dáme trochu povidel a  posypeme žmolenkou. Necháme ještě chvíli odpočinout a pak upečeme.Plněné koláče

Sypaný koláč s jablky

Těsto se nezpracovává, jen se promíchají suroviny v míse. Je to snadné, vše se spojí, ač to tak zpočátku nevypadá.

Suroviny na těsto – 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 pečivový kypřící prášek

Na náplň si připravíme nahrubo nastrouhaná jablka, osladíme je moučkovým cukrem, ochutíme mletou skořicí a rozinkami namočenými v rumu. Dále budeme potřebovat asi necelou kostku másla.

Postup – připravíme si náplň, máslo necháme do poslední chvíle v ledničce, aby bylo studené. Na těsto si v míse promícháme mouku, cukr a kypřící prášek. Velký plech si vymažeme vyšší vrstvou másla, nejlépe ho rozetřeme prsty. Pak nasypeme polovinu moučné směsi, na tu rozprostřeme připravená jablka a vše zasypeme druhou polovinou směsi. Uhladíme a po celém povrchu koláče poklademe slabé plátky másla a můžeme vsunout moučník do trouby.Sypaný koláč s jablky

Plněné žampiony mletým masem

Suroviny na náplň – mleté maso, sůl, pepř, jemně nakrájená jarní cibulka, drobně nakrájené nožičky žampionů, 1 vejce

Dále potřebujeme střední žampiony, sádlo na vymazání pekáčku, zeleninu na doplnění chuti.

Postup – žampiony si očistíme, nožičky vykroutíme a nakrájíme nadrobno. Pekáček vymažeme sádlem a žampiony do něj naskládáme. Na náplň si smícháme všechny suroviny a lžičkou naplníme připravené houby. Upečeme v předehřáté troubě. Plněné žampiony mletým masem

Bůčkové karbanátky

Suroviny – 500g libového bůčku, 2 větší cibule, sůl, mletý pepř, 2 žloutky, 80ml oleje, 2 stroužky česneku

Postup – maso si umeleme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, utřený česnek, žloutky, koření a olej. Rukou řádně propracujeme, přikryjeme a necháme do druhého dne odležet. Poté pomalu smažíme na sádle z obou stran.Bůčkové karbanátky

Pudinkový pohár s jahodami

Suroviny – čerstvé jahody, moučkový cukr, 450ml čerstvého plnotučného mléka, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 žloutek

Postup – jahody si očistíme, po umytí necháme okapat a rozmačkáme, Osladíme podle chuti a odložíme. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink, do horkého zamícháme žloutek. Do misek střídáme pudink s jahodami a necháme vychladit. Zdobíme jahodami a kouskem čokolády.pudinkový pohár s jahodami

Pečené brambory a kuře

Suroviny – kuře nebo jeho části, brambory, sůl, kmín, hlavičku česneku, větší množství cibule, máslo

Postup – maso si očistíme, osolíme, okmínujeme a necháme odležet. Mezitím si asi dvě větší cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a stroužky nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a  nakrájíme na kolečka. Do pekáče na dno rozprostřeme plátky cibule a česneku, přidáme kolečka brambor, která jsme osolili a pokmínovali. Mezi brambory klademe části kuřete. Na Jednotlivé kousky masa položíme plátky másla, trošku podlijeme vývarem nebo vodou a společně vše upečeme. Občas při pečení maso poléváme výpekem. Po upečené necháme pár minut dojít a pak podáváme.Pečené brambory a kuře

Kuřecí rychlovka

Rychlé, jen je třeba jídlo připravit den dopředu. Ale někdy se to moc hodí -:)

Suroviny – 500g kuřecího masa, sůl, 2 lžíce solamylu, 1 lžička kari koření, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worcestrové omáčky, 1 žloutek, 5 lžic oleje, větší cibuli

Postup – maso nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka. Smícháme v míse maso a všechny suroviny mimo cibule, tu přidáme, až budeme mít vše řádně propracováno. Přikryjeme a necháme v ledničce do druhého dne uležet. Potom osmažíme na pánvi, je-li potřeba, přidáme trochu oleje. Podáváme s chlebem nebo s rýží a zeleninovým salátem.Kuřecí rychlovka