Pečené karbanátky

Dělám je jako klasické karbanátky, ale nesmažím je, peču je v troubě. Jsou méně tučné a mají výraznější chuť, kterou nepotlačuje chuť tuku při smažení.

Suroviny – mleté maso, nejlépe směs vepřového a hovězího, sůl, mletý pepř, majoránku, mléko, rohlík, cibuli, česnek, sádlo, slaninu

Postup – maso si umeleme. Cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova na sádle. Necháme vystydnout. Slaninu také nakrájíme, česnek rozetřeme, rohlík nalámeme na malé kousky a namočíme do mléka. Umleté masi si ještě rozsekáme v kutru, přitom přidáváme trochu studené vody. Když ho máme jemné, přidáme ostatní suroviny, pečivo řádně vymačkáme a vše promícháme. Na zkoušku si opečeme malý karbanátek na pánvi, jestli je třeba, dochutíme. Plech si vyložíme pečícím papírem, z těsta rukou tvoříme placičky, klademe na plech, vložíme do rozpálené trouby a upečeme. Pečené karbanátky

Podložka z patchworku

Můj první patchowrkový výrobek. Nalákala mě paní Dáša, která umí vytvořit úplně neskutečné věci. S tím mým výtvorem se to nedá ani srovnat, ale bavilo mě šití, už jsem dlouho za šicím strojem neseděla.  A tak to bylo příjemně strávené sobotní odpoledne.

Jen ještě musím říci, že se mi moc nelíbí modré puntíky, po vyfocení mi připadá, že se ty dvě modré barvy trochu tlučou. Ale při přímém pohledu se mi skloubení těch barev líbí. Doufám, že i synovi se bude podložka s tučňákem líbit, dostane ji k svátku…Podložka

Pečené krůtí maso

Manžel pekl stehno, pak ho vykostil a rozporcoval. Krůtí maso bylo pro mě, pro sebe si do pekáčku vložil kousek libového bůčku. Podával oběd se zeleninou, jen tak opečenou na másle a bramborovou kaší.

Suroviny – krůtí maso, sůl, kmín, cibule, máslo

Postup – maso očistíme, můžeme vykostit nebo nechat s kostí, podle toho, jaký máme druh masa. Osolíme, pokmínujeme a vložíme do pekáčku, kam si předem nakrájíme cibuli na kolečka. Přidáme plátky másla a pečeme přikryté, občas poléváme výpekem. Asi po hodině odkryjeme a dopečeme.Pečené krůtí stehno