Pomazánka rybičková s rajčatovou chutí

Suroviny – sardinky v tomatě nebo se zeleninou, sůl, plnotučnou hořčici, majolku, cibuli

Postup – z rybiček slijeme nálev a v míse je rozmačkáme vidličkou. Přidáme asi lžičku hořčice, sůl, majolku a trochu nálevu. Promícháme, dochutíme, podle hustoty přidáme nálev. Mažeme na pečivo a hustě sypeme cibulí nebo pórkem.Rybičková pomazánka

Lívanečky ze zakysané smetany

Lívanečky jsou rychle hotovy, nemusí kynout. Úpravu zvolte podle vaší chuti, já jsem tentokrát zvolila povidla a ochucený tvaroh.

Suroviny – 400g zakysané smetany, 200g polohrubé mouky, špetku soli, 2 vejce, 1 lžíci cukru krupice, mléko podle potřeby, asi 100ml, olej na smažení

Na dochucení – povidla ochucená rumem a doslazená moučkovým cukrem. Tvaroh jsem umíchala se žloutkem, troškou vanilkového cukru a moučkovým cukrem.

Postup – v zakysané smetaně rozšleháme vejce, přidáme mouku, sůl, cukr a podle potřeby mléko. Hladké těsto klademe lžící na pánev a smažíme po obou stranách.Lívanečky ze zakysané smetany

Zapečené těstoviny se šunkou a pórkem

Suroviny – sáček fleků, asi 250g šunky, 1 pórek, sádlo, sůl, pepř, 200ml smetany 12%, 2 vejce

Postup – těstoviny uvaříme v osolené vodě a přendáme do pekáče vymazaného sádlem. Na troše sádla osmažíme nakrájený na kolečka pórek, přidáme kostičky šunky a opečeme je. Potom smícháme těstoviny s pórkem a šunkou, osolíme, opepříme a vložíme do vyhřáté trouby a asi 15 minut zapečeme. Mezitím si ušleháme vajíčka se smetanou a teplé těstoviny zalijeme, promícháme a pečeme ještě asi 15 minut.Zapečené těstoviny se šunkou a pórkem

Salát z čínského zelí

Suroviny – hlávka čínského zelí, 2 žloutky, 2 lžičky hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, sůl, cukr

Postup – zelí si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na zálivku si prošleháme žloutky, hořčici, olej a ocet. Dochutíme solí a cukrem, ochutnáme, když je vše v pořádku, nalijeme na zelí a promícháme. Necháme vychladit a podáváme.Salát z čínského zelí

Domácí majonéza

Tuto majonézu dělávám z celých vajíček, můžou se použít jenom žloutky, ale potom se mi zdá mojonéza dost tučná. Je třeba mít čerstvá vajíčka, my máme svoje, a tak předpokládám, že budou v pořádku. U kupovaných si tak jistá nejsem, vzhledem k tomu, že si občas zákazníci stěžují na jejich kvalitu.Dělám ji také proto, že je zdravější, obsahuje bílkoviny a všechny aminokyseliny, vitamíny i někteté minerální látky. Naproti tomu průmyslově vyrobená majolka je většinou směs vody, oleje, nepatrné části vajíčka a pak jsou v ní už jenom různé chemické složky, aby vše drželo pohromadě. Jedinou její nevýhodou je její krátká trvanlivost, dělám ji jenom v množství, které potřebuji, v chladu ji mívám 3 – 4 dny. Suroviny na výrobu by měly mít stejnou teplotu.

Suroviny – 2 vejce, 250ml oleje, trochu soli, citronové šťávy, špetku cukru

Postup – do mixéru vyklepneme vejce, přidáme trochu soli, špetku cukru a při mixování pomalu přiléváme olej. Záleží na hustotě, můžeme přidat oleje i více. Když je hustá, kápneme trochu citronové šťávy a po ochutnání dosolíme nebo přidáme cukr. Ještě chvíli mixujeme, pak přelijeme do porcelánové nádoby a do použití uložíme v chladu.Domácí majonéza

Jednohubková sousta

Na tácku mám dva druhy, jeden je s křenovou pomazánkou, druhý s pěnou z nivy. Z veky nebo rohlíků si vykrájíme čtverečky nebo kolečka, potřeme pomazánkou a zdobíme.

Křenové – 50g másla, 150g smetanového taveného sýra, trochu soli, asi 2 lžíce majonézy, čerstvý nastrouhaný křen

Změklé máslo utřeme se sýrem, podle hustoty přidáme trochu majonézy, osolíme a nakonec vmícháme křen. Na plátky pečiva natřeme vyšší vrstvu pomazánky, poklademe kostičkou sýra, plátkem loveckého salámu, který přehneme, přidáme kolečko  okurky a vše spíchneme s půlkou rajčátka.

Se sýrem nivou – 50g másla, 100g nivy, trochu majonézy

Změklé máslo utřeme, přidáme jemně nastrouhanou nivu, a podle potřeby majonézu. Nesolíme, většinou bývá sýr dost slaný. Na kostky pečiva namažeme pomazánku, na ni složíme kolečko uherského salámu a přidáme plátek okurky a stromeček z kapie, když jsou tedy ty vánoce…Jednohubková sousta

Steak z lososa

Suroviny – silnější plátky ryby, sůl, pepř, citronová šťáva, olej, větvičky rozmarýnu

Postup – rybu si nakrájíme, kůži necháváme. Trošku ji na horní straně několikrát nařízneme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet asi deset minut. Pak osolíme, opepříme, nejlépe čerstvým pepřem. Rozpálíme si na pánvi olej, vložíme větvičky rozmarýnu a připravenou rybu. Nejprve ji smažíme kůží dolů, potom otočíme a dosmažíme. Úprava trvá asi 6 minut, záleží na tom, jak máme silné plátky. Zbytečně dlouho úpravu neprodlužujeme, aby nebyl losos vysušený. Pak vyndáme, necháme asi tři minuty v klidu dojít a podáváme.Steak z lososa

Kapustičky se šunkou

Suroviny – růžičky kapusty, sůl, pepř, šunku, pórek, vejce, grilovací koření

Postup – růžičky zbavíme vrchních povadlých listů, nakrájíme na čtvrtky nebo půlky, vložíme do vroucí osolené vody a chvilku povaříme. Scedíme a odložíme. Mezitím si očistíme pórek a nakrájíme na kolečka. Na oleji ho opečeme, přidáme kostičky šunky, poté kapustičky, podle chuti osolíme, opeříme, přidáme i trošku ostřejšího grilovacího koření.Po opečení zalijeme směs rozkvedlaným vajíčkem a obalíme jím vše v pánvi.Kapustičky se šunkou