Linecké kytičky s čokoládou

Suroviny – 600g hladké mouky, 400g másla, 150g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr

Suroviny na dokončení – jahodová marmeláda, čokoláda na vaření, kousek ztuženého tuku

Postup – suroviny na těsto zpracujeme, necháme odležet. Potom vykrajujeme kytičky a u poloviny z nich vykrájíme střed. Upečeme a pak slepujeme marmeládou. Povrch potřeme čokoládou.Linecké kytičky s čokoládou

 

Karamelové čtverečky

Těsto obsahuje vanilkový pudink, proto je pečivo jemné. Vytlačujeme pásy na masovém strojku s nástavcem a pak vykrajujeme čtverečky.

Suroviny – 500g hladké mouky, 380g másla, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 250g moučkového cukru, 4 sáčky vanilkového pudinku

Krém – karamelový

Poleva a dokončení – 200g moučkového cukru, karamelová tresť, karamelové čokoládové hoblinky

Postup – mouku prosijeme, přidáme změklé máslo a ostatní suroviny. Zpracujeme těsto a necháme nejméně den odležet v chladu. Potom na masovém strojku s nástavcem vytlačujeme pásky, vykrajujeme čtverečky a upečeme je.

Krém si připravíme z vařeného salka a másla. Na polevu prosijeme moučkový cukr, přidáme tresť a podle potřeby trošku horké vody. Při tření upravíme suroviny podle chuti.

Upečené čtverečky slepujeme krémem, potíráme polevou a zdobíme hoblinkami.Karamelové čtverečky

Obložená mísa

Tato mísa je vytvořena převážně z uzeného masa, z bůčku a kotlet. Maso pro nás udí náš kamarád, je připraveno tradičním způsobem a jeho chuť se vůbec nedá srovnávat s uzeným masem, které se dnes prodává v obchodech. Není přibarvováno, proto je jeho barvička trochu jiná než bývá běžné. Ale chuť je naprosto dokonalá…Obložená mísa

Listoví šneci

Suroviny – listové těsto, plátky šunky, goudy, grilovací koření, vejce, semínka lněná a sezamová

Postup – těsto si rozválíme jako na závin. Posypeme ho kořením, poklademe šunkou a sýrem, zarolujeme. Potom nakrájíme na kolečka, poklademe je na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a upečeme. Listoví šneci

Pečené vepřové se smetanou

Suroviny – vepřové kotlety nebo plátky krkovice, sůl, pepř, olej, smetana na šlehání

Postup – maso očistíme, naklepeme, osolíme, opepříme. Na plech si nalijeme trochu oleje a připravené plátky masa v něm z obou stran namočíme. Skládáme vedle sebe a dáme zapéci do vyhřáté trouby. Asi za čtvrt hodiny vše zalijeme smetanou a dopečeme. pečené vepřové se smetanou

Vepřové na paprice

Suroviny – plátky vepřového masa, sůl, pepř, sádlo, cibuli, červenou papriku, jíšku

Postup – maso očistíme, nakrájíme, osolíme a opepříme. Na sádle si opečeme dozlatova kostičky cibule, přidáme maso a z obou stran opečeme. Přidáme trochu papriky, rychle ji orestujeme a zalijeme vývarem. Dusíme, přidáme trochu jíšky a provaříme. Vepřové na paprice

Rychlá masová směs

Suroviny – vepřová krkovice, sůl, pepř, pórek, červená a žlutá zeleninová paprika, olej

Postup – maso si omyjeme a vykrájíme z něj prorostlé části. Libové maso si nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme, promícháme se lžicí oleje a necháme chvilku odležet. Mezitím si nakrájíme na plátky pórek a opečeme na oleji. Přidáme na proužky krájenou papriku, maso a opékáme. Podlijeme vývarem a podle potřeby podusíme. Můžeme zahustit, ale většinou podávám bez zahuštění.Rychlá masová směs

Pečené králičí nožky na česneku

Králíka nebo jeho nohy pečeme většinou s libovým bůčkem. Není již tak dietní, ale má chutnější, nevysušené maso. Kdo chce získat dietní pokrm, peče samostatně a nešpikuje. Musí často polévat,, aby se pečením příliš nevysušilo.

Suroviny – maso z králíka, sůl, česnek, cibuli, uzenou slaninu

Postup – maso si očistíme a prošpikujeme klínky slaniny. Osolíme, potřeme utřeným česnekem a vložíme do pekáče, do kterého jsme si nakrájeli cibuli a kousek slaniny. Podlijeme trochou vývaru a pečeme, až je maso měkké. podáváme s knedlíky, zelím nebo špenátem. Pečené králíčí nožky na česnekuPečené králíčí nožky na česneku