Vepřové se žampiony

Suroviny – vepřové kotlety, sůl, pepř, cibuli, žampiony, hladkou mouku, sádlo, máslo

Postup – maso si očistíme, plátky osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a opečeme na sádle. Do výpeku vsypeme nakrájenou cibuli, opečeme a pak poprášíme trochou hladké mouky a orestujeme. Přidáme očištěné žampiony, vložíme plátky masa a zalijeme vývarem. Dusíme, až je maso měkké. K hotovému pokrmu přidáme kousek čerstvého másla, které zjemní omáčku.

Vepřové na žampionech

Masový vývar se zeleninou a játrovými knedlíčky

Suroviny – masový vývar, směs zeleniny, na knedlíčky asi 200g jater, 1 vejce, utřený česnek, sůl, špetku muškátového oříšku, strouhanku, mletý pepř

Postup – uvaříme si vývar z masa, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, povaříme, nakonec zavaříme hotové knedlíčky. Na ně si odblaníme a očistíme játra, naškrábeme je nebo umeleme. přidáme k nim vejce, sůl, pepř, česnek, muškátový oříšek a podle potřeby zahustíme strouhankou. Necháme těsto chvíli odpočinout, pak  si uválíme jeden knedlíček a uvaříme ho v polévce. Trvá to asi 4 minuty, záleží na velikosti, většinou když vyplave, je hotový. Ochutnáme, popřípadě dochutíme těsto a pak si z něj tvoříme malé knedlíčky, které uvaříme v polévce. Masový vývar se zeleninou a játrovými knedlíčky

Perníčky

Suroviny – 300g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 100g másla nebo rostlinného tuku, 1 vejce, 1 lžíce medu, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce perníkového koření, podle potřeby mléko

Postup – tuk si rozpustíme, med musí být také tekutý. Není-li, rozehřejte ho ve vodní lázni. Sypké suroviny smícháme na vále, uděláme důlek a nalijeme tekuté přísady. Nejprve nožem a pak rukama zpracujeme vláčné těsto. Necháme asi hodinku odpočinout. Pak postupně vyvalujeme a vykrajujeme tvary. Pečeme na pečícím papíře na plechu nebo si plech vymažeme tukem. Po upečení ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Tiramisu dezert

Trochu tento dezert připomíná tiramisu, ale používá se jiný krém. Objevila jsem likér Canari tiramisu, který prodává Bohemia sekt a moc se hodí k přípravě.

Suroviny na krém – 3 žloutky, 80g moučkového cukru, 200g mascarpone, 250ml smetany na šlehání

Suroviny na přípravu – cukrářské piškoty, likér Canari tiramisu

Postup – na krém si utřeme žloutky s cukrem. V jiné míse rozetřeme mascarpone a pak do něj vmícháme žloutkovou směs. Šlehačku ušleháme a tuhou ji lehce vmícháme do krému.

Piškoty si nakrájíme podle toho, do jaké formy nebo nádobky je budete dávat. Já jsem si připravila kruhovou formu bez dna, dala ji na talířek, do formy jsem po stranách naskládala piškoty. Pak jsem dovnitř vložila piškoty namočené v líkéru a lžící dala trochu krému. Postup jsem opakovala, opět namočené piškoty a krém. Pak jsem požádala o asistenci manžela. Ten opatrně vytáhl kruhovou formu, já současně spojila piškoty kuchyňským provázkem a dala dezert ztuhnout do chladu. Můžete si ale vyskládat piškoty i do větší formy, nebo jiných misek. Tiramisový dezert

Kuřecí vývar se šunkovými knedlíčky

Můžete použít i jiný vývar, masový nebo zeleninový.

Suroviny – kuřecí vývar, směs zeleniny – měla jsem celer, petržel, papriku, pórek – petrželku, kousek másla

Na knedlíčky – 40g másla, vrchovatou lžíci hladké mouky, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 100g šunky, strouhanku, petrželku

Postup – připravíme si vývar, zeleninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle, až se rozvoní. Přidáme do polévky a krátce povaříme.

Na knedlíčky rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme jíšku. Necháme ji vychladnout, pak vmícháme vejce, utřený česnek, malé kostičky šunky a nasekanou petrželku. Zahustíme podle potřeby strouhankou. Na prkénku si vytvoříme malé knedlíčka a pak je zavaříme do polévky. necháme povařit asi 5 minut. Je lepší si udělat jeden knedlíček na zkoušku, pak podle chuti dokořenit zbytek těsta. Nakonec do polévky přidáme nasekanou petrželku nebo jiné zelené natě.Kuřecí vývar se šunkovými knedlíčky