Ruské pirožky

Je to starodávný recept, dělávala je kdysi moje babička a pak i mamka. Náplň je nezvyklá, dělá se z plíčků, hlavně tedy z vepřových plic a srdce. Když maso připravíte podle tohoto receptu, překvapí vás chutí, kterou byste nečekali.

Suroviny na těsto – 500g hladké mouky, lžička soli, 1 vejce, 40g droždí, 30g oleje, vlažné mléko, špetka cukru

Suroviny na náplň – asi 500g vepřových plic, 300g vepřového srdce, 2 větší cibule, sůl, pepř, na smažení sádlo

Postup – na těsto si připravíme kvásek, všechny suroviny smícháme a zpracujeme vláčné kynuté těsto a necháme 1 hodinu vykynout.

Na náplň si pod tekoucí vodou řádně omyjeme maso. Z plic vykrájíme větší trubice, ze srdce vykrájíme tučnější část, pokud tam je, oboje nakrájíme na menší kostky a umeleme na masovém strojku. Umeleme také cibule a oboje dáme na větší pánev a restujeme, až maso změní barvu. Pak osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Umyjeme si masový strojek a ještě jednou studené maso umeleme. pak ochutnáme a případně upravíme chuť. Náplň by měla být o trochu slanější a pepřenější, než běžně kořeníte. Část chuti se ztratí v těstě.

Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části, naplníme náplní podobně jako buchty a dlaní stlačíme na pomoučněném prkénku. Necháme ještě kynout asi 15 minut a pak smažíme na sádle.Ruské pirožky

Nugátový dort

Toto je starý rodinný recept, děláváme ho v rodině od mého dětství. Tentokrát jsem ho dělala pro přítele mé dcery a ten má rád bonbony Toffifee, tak jsem jimi dot přizdobila.

Suroviny na korpus – 3 vejce, 140g cukru krupice, 30g kakaového prášku, 4 lžíce mléka, 70g hrubé mouky, půl kypřícího prášku do pečiva

Suroviny na krém – 250g másla, 30g másla, 30g hladké mouky, hrnek studeného mléka, 100g cukru moučky, 1 žloutek, 30g kakaa

Na dokončení – 250ml smetany na šlehání, jestli chcete mít vyšší vrstvu, použijte dvě

Postup – žloutky utřeme s cukrem, přidáme kakao, mouku s kypřícím práškem, podle potřeby mléko a ušlehaný sníh z bílků. Upečeme v dortové formě.

Na krém si z 30g másla a 30g mouky uděláme jíšku, rozředíme ji mlékem a chvilku povaříme. Konzistenci upravíme mlékem, nesmí být přiliš hustá, chladnutím ještě trochu zhoustne. Za občasného míchnutí ji necháme vychladit. Změklé máslo utřeme s cukrem, vmícháme žloutek a potom kakao. Po lžicích zašleháváme kaši.

Studenou šlehačku vyšleháme a můžeme skládat dort. Na korpus namažeme všechen krém, a na něj rozvrstvíme ušlehanou smetanu. Ozdobíme podle toho, co rádi, můžeme jen posypat čokoládovými hoblinkami.Nugátový dortNugátový dort

 

Slaná květina

Každoročně připravuji pro přítele mé dcery k svátku slaný dortík. Letos jsem vybrala květinu, tu jsem mu ještě nedávala. Seskládala jsem na ni vše, co má rád, tak doufám, že se mu bude nejen líbit, ale i chutnat.

Základem je toustový chléb, potřený silnější vrstvou pomazánky a na každou jsem pokládala jiné suroviny. Napíši jaké jsem zvolila potraviny, ale vy si můžete zvolit jiné, záleží, co máte rádi, nebo ten, pro koho dortík děláte.

Suroviny na pomazánku – 500g pomazánkového másla bez škrobu, 200g taveného sýra se šunkou, 250g měkkého tvarohu ve vaničce, jemně nastrouhaný čerstvý křen, sůl, pepř

Suroviny na proložení toustových plátků – zvolila jsem plátky vařených vajec, šunku, hermelín, goudu

Suroviny na povrch kytice – několik druhů salámů – hermelín, šunku, salaggio, salám v parmazánu, klobásky horal. Zeleninu – červenou a žlutou papriku, malá rajčátka, salát, natě jarní cibulky, feferonky. Sýry – hermelín, gouda, uzený eidam, korbáčik. Dále ještě olivy…

Postup – plátky toustových chlebů namažeme silnější vrstvou pomazánky, na ni klademe vejce  nebo salámy a skládáme je vedle sebe i na sebe. Až se nám bude zdát dort dost vysoký, celý ho potřeme pomazánkou . Natě cibulky seřízneme do špičata a nastrkáme je do kytice. Svážeme uzeným sýrem. Pak na všechny strany jsem nalepila omyté a osušené listy salátu a začala zdobit vršek. to už záleží na tom, jak se vám to bude líbit a jaké suroviny použijete…. Slaná květinaSlaná květina

Bůčková roláda

Měla jsem hodně libový bůček, tak jsem ho jen tak lehce ochutila a upekla.

Suroviny – vepřový bůček, sůl, kmín, olej, cibuli, slaninu, česnek, kyselé okurky, kremžskou hořčici

Postup – libové maso si prokrojíme, vzniklý plát naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a náplní. Na tu si na oleji opečeme dozlatova cibulku, přidáme pár kostiček slaniny, orestujeme a pak vsypeme plátky česneku a necháme rozvonět. Trochu prochladlou náplň natřeme na plát, poklademe řezy okurek a stočíme. Na dno pekáče dáme kolečka cibule a česneku a za občasného polévání výpekem upečeme. Před krájením necháme asi 10minut odpočinout, aby nám všechna šťáva nevytekla z masa.Bůčková roládaBůčková roládaBůčková roláda

Italský perník

Tento recept jsem našla před lety v nějakém časopise, nevím proč byl pojmenován perníkem, rozhodně jím není. Mně se tenkrát líbilo množství oříšků a sušeného ovoce, které tento recept obsahoval. Nemám jiný podobný, je tak trochu výjimečný, zkuste, uvidíte, kdo rád oříšky jako já, určitě si pochutnáte.

Suroviny – 100g loupaných mandlí, 100g lískových nebo vlašských oříšků, 60g sušených nesířených meruněk, 60g sušených brusinek, 60g kandovaného ovoce, 60g rozinek, 60g špaldové mouky, 1 lžičku kypřícího pečivového prášku, 2 lžičky mleté skořice, 60g třtinového cukru, 1 vejce, trochu mléka

Postup – mandle a ořechy nasekáme, meruňky nakrájíme na drobné kousky. Všechny suroviny smícháme v míse, hustotu upravíme přidáním mléka a upečeme. Krájíme na plátky.Italský perníkItalský perník

Papriková omáčka

Rychlá, používám na ni pravé špekáčky, které se krásně opečou. Občas ji dělávám, když nám zbyde více knedlíků…

Suroviny – špekáčky nebo jinou uzeninu, cibuli, sladkou papriku, sůl, olej, hladkou mouku, vodu nebo vývar

Postup – na oleji opečeme dozlatova kostky cibule, přidáme mouku a usmažíme jíšku. Do ní vmícháme trochu papriky, promícháme, zalijeme vodou nebo vývarem a za občasného míchnutí povaříme asi 20 minut. Na pánvi si opečeme kostičky uzeniny a vmícháme do omáčky a společně dovaříme. Dochutíme solí a podáváme s knedlíky.Papriková omáčka

Štola

Abych zpříjemnila rodině moje předvánoční uklízení, zatím tedy jen vnitřky skříní a knihovny, a odměnila je za pomoc, upekla jsem jejich oblíbenou štolu. Je to sice trochu dříve než bývá běžné, ale nikdo si nestěžoval, zmizela velice rychle…

Suroviny – 500g polohrubé mouky, špetku soli, 40g droždí, mléko, 120g másla, 80g cukru krupice, 3 žloutky, vanilkový cukr, 250ml smetany, 50g rozinek namočených v rumu, 100g oloupaných nasekaných mandlí, 100g nakrájeného kandovaného ovoce, máslo na potření a moučkový cukr na posypání

Postup – připravíme si kvásek a necháme ho vykynout. Máslo utřeme s cukrem, přidáme vanilkový cukr, kvásek, žloutky, smetanu, mouku, sůl a vlažným mlékem zpracujeme vláčné nelepivé těsto. Pak si těsto dáme na vál, přidáme rozinky, mandle, kandované ovoce a propracujeme. Necháme jednu hodinu vykynout, pak rozválíme, přeložíme a vytvoříme tvar štoly. Necháme na plechu ještě půl hodiny kynout. Pak vložíme do teplé trouby a pomalu upečeme. Ještě teplou štolu potřeme rozpuštěným máslem a hned pocukrujeme větší vrstvou moučkového cukru. Měli bychom nechat štolu vychladnout, zabalit do folie a nechat odležet. Ale to se u nás ještě nepodařilo, většinou se jen čeká až konečně vychladne…Štola

Knedlíky s vajíčkem

Klasické, věřím, že všichni znáte. My jsme pokrm vylepšily osmaženou cibulkou.

Suroviny – plátky houskových knedlíků, sůl, vejce, olej, cibule

Postup – na oleji osmažíme dozlatova kostičky cibule, přidáme nakrájené kostky  knedlíků a opečeme. Necháme chvilku vychladnout, pak teprve vlijeme rozšlehaná vejce, aby se nám rychle nesrazila. Pak bychom nestačili obalit vajíčkem všechny kostičky knedlíků.  Ochutíme solí. Knedlíky s vajíčkem

Špenátový šnek

Těsto je kynuté, ale stačí když kyne asi půl hodinky, než si připravíte náplň, je těsto připravené. Pak necháme kynout po naplnění asi 15 minut.

Suroviny na těsto – 500g polohrubé mouky, sůl, mléko, 1 vejce, 100ml oleje, 20g droždí

Suroviny na náplň – čerstvý špenát, cibuli, asi 200ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 2 vejce, česnek, olej

Postup – vypracujeme vláčné těsto a necháme ho vykynout. Na náplň si opečeme cibulku, přidáme očištěné a natrhané listy špenátu a necháme opéci. Pak ve smetaně rozkvedláme mouku a přilijeme směs na špenát. Promícháme a chvíli podusíme. Ochutíme solí, pepřem, utřeným česnekem. Nakonec vmícháme vejce, necháme prohřát a odstavíme.

Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, nakrájíme na čtyři díly, naplníme a spojíme. Máme čtyři úzké proužky těsta, spojem je klademe na plech s pečícím papírem a stočíme do šneku. Můžeme ho vytvořit jen z jednoho praménku nebo stočíme všechny postupně za sebou. Potřeme vejcem, posypeme semínky a po dokynutí upečeme. Špenátový šnekŠpenátový šnek