Dětské řezy s pudinkovým krémem

Řezy jsou lehké, krém je nadýchaný a není tak tučný jako je máslový. Necháme je vychladit a pak zdobíme čokoládičkami a podáváme.

Suroviny na těsto – 4 vejce, 160g cukru krupice, 160g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje

Suroviny na krém – 500ml mléka, 5 lžic cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 500g zakysané smetany

Postup – upečeme si piškotový plát – šleháme bílky, pak přidáme cukr, žloutky, olej a nakonec zlehka vmícháme mouku. Vlijeme na velký plech a upečeme.

Na krém si uvaříme z mléka, cukrů a pudinkového prášku hustý pudink. Za občasného míchnutí ho necháme vystydnout. Potom do něj ručním elektrickým šlehačem vmícháme zakysanou smetanu. Natřeme na piškot a ozdobíme čokoládou.Dětské pudinkové řezy

Bábovka se spirálkou kynutá

Bábovka je kynutá, je třeba ji péct ve větší formě, protože hodně nabude. Je jemná a na řezu má krásnou kresbu.

Suroviny – 500g polohrubé mouky, kostičku droždí, 100g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, špetku soli, trochu citronové kůry, 2 žloutky, 100g rozpuštěného másla, mléko

Suroviny na náplň – 30g rozpuštěného másla, 40g cukru krupice, 30g prosátého kakaového prášku

Postup – připravíme si kvásek a všechny suroviny zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Necháme ho asi jednu hodinu kynout. Potom z těsta vyválíme plát, potřeme máslem, posypeme cukrem a kakaem. Zarolujeme jako roládu a vložíme do vymazané formy na bábovku. Plát těsta by měl být tak široký, aby se nám vešel do formy v jedné řádce a konce těsta pak spojíme. Upečeme zvolna a po vyklopení ještě teplé pocukrujeme. Bábovka se spirálkou kynutá

Rychlé kokosky

Tyto kokosky jsou velice rychlé a jednoduché. Dělají se z celých vajec, ne pouze z bílků, nešlehají se, jen se všechny suroviny promíchají.

Suroviny – 3 vejce, 250g mletého kokosu, 250g prosátého moučkového cukru

Postup – vše v míse promícháme vařečkou, ze vzniklé hmoty rukou odebíráme malé kousky, tvoříme kuličky nebo bochánky. Klademe je na plech s pečícím papírem a upečeme dorůžova.Rychlé kokosky

Rohlíky od Sylvy

Recept jsem dostala od paní Sylvy, známé mého syna. Viděla jsem fotku upečených rohlíků a moc mi líbily, tak jsem poprosila o recept a v týdnu jsme je s dcerou vyzkoušely. Protože jsou z kváskového těsta, den před pečením jsem nakrmila kvásek a druhý den se Alenka do nich pustila. Je pravda, že pečení trvá poměrně dlouho, ale pečivo je nesrovnatelné s tím, které se běžně prodává.

Suroviny na kvásek – 20g kvásku, který nám zbyl z minulého pečení, 160g polohrubé mouky, 90ml vody

Suroviny na těsto – 330g polohrubé mouky, 10g soli, 10g cukru krupice, 160ml vlažné vody, 3 lžíce rozpuštěného másla

Postup – nejprve si večer před pečením připravíme kvásek. Ze zbylého kvásku od minulého pečení odvážíme 20g, přidáme vodu, mouku a promícháme. Těstíčko necháme 12 i více hodin kynout.

Druhý den si dáme do mísy nakynutý kvásek, přidáme mouku, sůl, cukr, vodu a máslo. Řádně propracujeme, přikryjeme folií a necháme 4 hodiny kynout. Potom si těsto rozdělíme na stejné díly, přikryjeme folií a asi 15minut necháme odpočinout. Poté z každého kousku vyválíme placičku, zamotáme ji do tvaru rohlíku, postříkáme vodou a opět necháme 2 hodiny odpočinout. Pak potřeme vodou a pečeme při 250 stupních. Musíme je hlídat, jsou poměrně rychle hotovy. Můžeme je také sypat semínky. Rohlíky od Sylvy

Čočka nakyselo s uzeným masem

I když se říká, že čočka se nemusí dlouho namáčet, já ji namáčím přes noc. Zdá se mi pak lépe uvařená. Vařím čočku v téže vodě, kde byla namočena, jen ji osolím.Tentokrát jsem ji podávala s domácím uzeným, ale je dobrá i se sázeným vejcem a nakládanou okurkou.

Suroviny – asi 500g čočky, sůl, pepř, cukr, ocet, cibuli, slaninu, sádlo, hladkou mouku

Postup – čočku si přebereme a den předem namočíme do studené vody. Před vařením osolíme vodu ve které se namáčela a vaříme téměř doměkka. Potom ji scedíme, ale vývar si ponecháme. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli se slaninou. Když je zlatavá, zamícháme do ní asi 2 lžíce mouky, přilijeme trochu vývaru z čočky, promícháme a asi 5 minut povaříme. Poté přidáme čočku, dochutíme solí, pepřem, octem a cukrem. Necháme asi 10 minut provařit.

Můžeme ji při podávání posypat opečenou cibulkou, já ji ale většinou nedávám, protože ji mám již vmíchnutou do čočky. Ale kdo nechce čočku zahušťovat moukou a raději propasíruje trochu čočky a tím zahustí pokrm, může pak dát trochu opečené cibulky na povrch na ochucení. Čočka nakyselo s uzeným masem

Kanadské lívanečky

Rychlá, jednoduchá příprava, chuť lívanečkům dodá javorový sirup. My máme ještě originální, který přivezl syn z Kanady, ale i tady lze koupit kvalitní. Čím lepší pořídíte, tím budou lívance chutnější.

Suroviny – 3 vejce, 220ml mléka, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 120g polohrubé mouky, javorový sirup

Postup – oddělíme žloutky od bílků, z nich ušleháme tuhý sníh. Do prosáté mouky vmícháme kypřící prášek, pak žloutky, mléko a nakonec lehce bílkový sníh. Lžící klademe hromádky na pánev s olejem a z obou stran opečeme. Každý lívanec polijeme sirupem, skládáme je na sebe a podáváme. Krájí se jako dort, nejedí se po jednom jako naše tradiční. Kanadské lívanečky

Německé tvarohové řezy

Moučník vypadá složitě, skládá se z těsta, tvarohové náplně a pudinkového krému, ale příprava je jednoduchá. Než vykyne těsto, připravíte si náplně a pak vše zkompletujete a upečete. Nejprve si připravte krém, pak tvaroh a budete mít krém tak akorát teplý.

Suroviny na těsto – 40g droždí, 400g polohrubé mouky, 70g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 120g másla, mléko, citronovou kůru, 1 vejce

Suroviny na tvarohovou náplň – 500g měkkého tvarohu v kostce, cukr podle chuti, 2 vanilkové cukry, 2 vejce

Suroviny na pudinkový krém – 500ml mléka, 60g cukru krupice, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 100g másla, 2 vejce

Na dokončení – 100g rozinek namočených v rumu, 50g mandlových lupínků, 30g másla, moučkový cukr

Postup – těsto – připravíme si kvásek a ze všech surovin zpracujeme klasické kynuté těsto a necháme asi 40 minut kynout.

Postup – krém – ve studeném mléce rozmícháme pudinkové prášky, přidáme cukr a uvaříme hustý pudink. Po odstavení vmícháme kousky másla a necháme rozpustit. Přimícháme žloutky a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Lehce promícháme, nemusíme nechávat vychladnout, můžeme vlažné použít.

Postup – tvarohová náplň – tvaroh nejprve samotný rozšleháme, pak přidáme oba druhy cukru a postupně po zašlehání vejce. Máme-li tvaroh hustý, můžeme rozředit trochou mléka.

Sestavení moučníku – na vymazaný plech rukou lehce roztlačíme těsto a vytvoříme trochu okraj. Pak natřeme tvarohovou náplň, posypeme rozinkami a mandlovými lupínky. Na tvaroh rozetřeme pudinkový krém, urovnáme a vložíme do trouby. Po upečení celý povrch potřeme rozpuštěným máslem a před servírováním pocukrujeme moučkovým cukrem.Německé tvarohové řezy

 

Steak z vepřové krkovice

Dělávám ho, když mám krásnou krkovici, jen lehce prorostlou, čerstvou a voňavou. Je třeba mít větší kousek v celku, plátky masa krájím silnější, asi 3 cm.

Suroviny – silnější plátky krkovice, sůl, olivový olej, bylinky – tymián, šalvěj, máslo

Postup – maso nakrájíme na silnější plátky a po obvodu svážeme provázkem, aby drželo tvar. Bylinky nasekáme, promícháme s olejem. Plátky masa osolíme, potřeme bylinkovým olejem a ve zbytku oleje necháme do druhého dne odležet. Při přípravě si rozpálíme pánev, nejlépe steakovou, přidáme trošku oleje a maso zprudka opékáme po obou stranách asi 7 minut. Pak sundáme z kamen, na maso položíme plátek másla a přikryté necháme asi 5 minut dojít. Steak z vepřové krkoviceSteak z vepřové krkovice

Šťouchané brambory se šunkou

Oblíbená příloha, lze ji libovolně obměňovat, tentokrát jsem zvolila šunku a cibuli.

Suroviny – brabrory, sůl, sádlo, šunku, cibuli

Postup – brambory uvaříme v osolené vodě. Mezitím si na troše sádla opečeme dozlatova kostičky cibule, přidáme nakrájenou šunku a orestujeme. Uvařené brambory rozšťoucháme, pak vmícháme opečenou směs z pánve a promícháme. Dochutíme solí a podáváme.Šťouchané brambory se šunkou