Listový závin se sýrem a pórkem

Suroviny – listové těsto, plátky šunky, zakysanou smetanu, lučinu nebo mandavu, česnek, pórek, zelené listy cibule nebo pažitku, vejce a semínka

Postup – listové těsto rozválíme. Sýr promícháme s trochou smetany, aby šel hezky rozetřít. Česnek si nakrájíme na plátky, bylinky nasekáme, pórek také očistíme a nakrájíme na kolečka. Na plát těsta položíme plátky šunky, potřeme sýrem, posypeme pórkem, natěmi, česnekem a zabalíme. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky.Listový závin se sýrem a pórkem

Těstoviny s tuňákem a pórkem

Místo pórku můžete použít i cibuli, jen ji více opečte, aby krásně voněla. Pórek je hotov rychleji, snadno se připéká, je ho třeba více hlídat.

Suroviny – těstoviny, pórek, olej z tuňáka nebo olivový, tuňák v oleji, sůl, pepř

Postup – těstoviny si uvaříme. Mezitím si nakrájíme očištěný pórek, trochu si ho dáme stranou na posypání hotového pokrmu. Zbytek na oleji z ryb, když je ho málo, přidáme olej olivový, opečeme. Přidáme tuňáka, opečeme a smícháme s uvařenými těstovinami, Jednotlivé porce sypeme čerstvým nakrájeným pórkem. Těstoviny s tuňákem a pórkem

Těstoviny s zeleninovou omáčkou a masem

Na přípravu omáčky volím zeleninu, kterou mám po ruce, můžete ji libovolně kombinovat. Lze ji připravit bez masa, ale manžel rád maso, tak jsem ho trochu přidala. Může být libové vepřové, drůbeží nebo jiné, které máte rádi.

Suroviny – těstoviny, cibuli, maso, papriky, rajčata, mrkev, celer, česnek, sůl, pepř, olej, trochu mouky, sýr gouda

Postup – na omáčku si připravíme maso, očistíme ho, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, rychle orestujeme na oleji a odložíme. V hrnci si opečeme na oleji kostičky cibule dozlatova, přidáme maso, nakrájenou zeleninu, plátky česneku, podlijeme vývarem nebo vodou, osolíme a dusíme, až je maso měkké. Pak trochu poprášíme moukou, povaříme a podáváme s těstovinami. Můžeme posypat nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem.Těstoviny s omáčkou

Fazolový salát

Tento salát můžeme konzumovat teplý i studený, fazole si můžeme dopředu uvařit nebo lze použít sterilované ve slaném nálevu.

Suroviny – 200g fazolí vařených nebo sterilovaných, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, olej, 150ml ostrého kečupu, asi 4 lístky šalvěje, zelené listy cibule, sůl, pepř

Postup – na oleji osmažíme kostičky cibule do zlatova. Chvilku před dokončením smažení přidáme plátky česneku a necháme rozvonět. Pak přidáme kečup, fazole, nasekané šalvějové lístky a kečup, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Po odstavení přimícháme nakrájená kolečka naťové cibule.Fazolový salát

Sýrová pomazánka se šunkou

Rychlá pomazánka s taveným šunkovým sýrem a šunkou.

Suroviny – 100g pomazánkového másla, 100g taveného sýra se šunkou, 100g šunky, 1 kyselou okurku, 3 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu, 1 lžičku hořčice, sůl, pepř, pažitku

Postup – šunku a okurku nakrájíme na drobné kostičky. V míse smícháme pomazánkové máslo se sýrem, přidáme šunku, okurku, hořčici, podle potřeby smetanu nebo jogurt. Dochutíme solí a trochou pepře a přimícháme nasekanou pažitku.Pomazánka se sýrem a šunkou

Kávový moučník

V tomto moučníku se snoubí chuť kávy, čokolády a malinové marmelády.

Suroviny na těsto – 2 vejce, 150g cukru krupice, 100g rozpuštěného másla, 2 lžíce rozpustné kávy, 2 lžíce rumu, asi 200ml mléka, 300g polohrubé mouky s 1 kypřícím práškem do pečiva

Suroviny na polevu – 100g čokolády 70%, 200g zakysané smetany, na promazání malinovou marmeládu

Postup – suroviny na těsto v uvedeném pořadí promícháme a vytvoříme hladké, polotekuté těsto. Nalijeme na větší plech a pozvolna upečeme. Po vychladnutí v polovině překrojíme, promažeme marmeládou a slepíme k sobě. Povrch polijeme polevou, kterou připravíme rozpuštěním čokolády ve vodní lázni a přidáním smetany. Promícháme a natřeme na moučník.Kávový moučník

Muffiny smetanové s čokoládovým krémem

Malé bábovičky, krém dodá slavnostní ráz.

Suroviny – 2 vejce, 100g cukru krupice, 200ml smetany ke šlehání, 200g polohrubé mouky, lžička kypřícího prášku do pečiva

Na zdobení – čokoládový krém – je v oddělení krémů, čokoládové ozdoby

Postup – žloutky utřeme s cukrem, přidáme smetanu, potom mouku promíchanou s kypřícím práškem a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Lehce tekuté těsto vlijeme do papírových košíčků, které jsme vložili do formy na muffiny. Plníme jen do 2/3 košíčků, těsto trochu vyběhne. Upečeme a necháme vystydnout. Potom ozdobíme pomocí sáčku se zdobičkou krémem.Muffiny s čokoládovým krémem

Rýžový salát s kuřecím masem

Když zbyde trochu rýže a upravené maso, je to rychlé jídlo, přidáme trochu zeleniny a můžeme podávat. Jíme teplé i studené.

Suroviny – uvařená rýže, pečené nebo vařené kuřecí maso, směs zeleniny čerstvé nebo mražené, sůl, pepř, olivový olej nebo máslo

Postup – zeleninu nakrájíme na kostičky, pokud máme zmrazenou nasypeme na pánev s trochou oleje nebo másla. Opečeme, vmícháme na kostičky nakrájené maso a uvařenou rýži. Dochutíme solí, pepřem a bylinkami.Rýžový salát s kuřecím masem

Vlašský salát

Manžel dostal chuť na salát a protože máme posvícení, tak se hodí ho připravit. Vzhledem k tomu, že já budu po celý víkend v práci, stačí aby připravil řízky a budeme mít rychlý oběd. Množství surovin si zvolte podle toho, kolik brambor uvaříte a k nim zvolte odpovídající poměr ostatních přísad, záleží také na vaši chuti, jestli přidáte více zeleniny nebo například salámu…

Suroviny – salátové brambory, sůl, pepř, mrkev, petržel, celer, kyselé okurky, šunkový salám, cibuli, vejce, majonézu, hořčici

Postup – brambory omyjeme a i se slupkou uvaříme v osolené vodě. Dáme pozor, abychom je nepřevařili, mohly by se nám rozpadnout. Vlažné oloupeme a necháme vystydnout. Pak je nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu omyjeme, oloupeme a uvaříme. Pak také nakrájíme na kostičky. Cibuli, okurky a salám rovněž nakrájíme, přidáme k zelenině a bramborám a vše lehce promícháme. Osolíme, trochu opepříme. V misce si smícháme hořčici s majonézou a pak lehce vmícháme do salátu. Opatrně promícháváme, abychom si nerozbili kostičky v salátu. Necháme v chladu odležet nejlépe přes noc a zdobíme uvařeným vejcem.Vlašský salát

Rumový dort

Předem podotýkám, že toto není typický rumový dort. Možná jste si všimli, nepoužívám při vaření i pečení žádná dochucovadla, barviva nebo nějaké moderní přípravky zrychlující přípravu pokrmů. Barvím málo a výhradně na přání těch, kteří budou dortíky konzumovat. Ono to jednou začas neuškodí, ale používat je častěji jistě není moc vhodné. A proto  jsem tento recept vymyslela tak, abych se obešla bez barviček.

Suroviny  na dort – 6 vajec, 240g polohrubé mouky, 180g cukru krupice

Suroviny na rozvar – 120g cukru krupice, 1/8 l vody, 160g rybízové marmelády, 1/8 l rumu

Suroviny na polevu – 200g cukru moučky, 6 lžiček vody, 6 lžiček rumu

Postup – upečeme si dva stejné dorty – každý je ze 3 vajec, 120g mouky a 90g cukru. Nejprve si ušleháme z bílků tuhý sníh, v jiné míse našleháme žloutky s cukrem a pak střídavě přidáváme trochu sněhu a mouky, promícháváme. Nakonec si necháme trochu bílku a ten jen lehce přimícháme. Naplníme kulatou dortovou formu a upečeme. Upečené dorty necháme vychladnout.

Na rozvar k namáčení si odvážíme cukr, naměříme vodu a vše vaříme asi 5 minut. Pak přidáme 160g marmelády a ještě povaříme 2 minuty. Necháme vychladnout a přidáme rum, promícháme a do této směsi budeme namáčet kostky těsta.

Pravděpodobně budeme mít jeden dort o něco vyšší, tak ten podélně rozkrojíme na dva pláty. Na rozkrojenou část obou plátů namažeme větší vrstvu marmelády.

Kostky těsta si připravíme z druhého upečeného korpusu. Z celého dortu si vykrojíme asi dvoucentimetrový okraj a rantlíček opatrně přendáme na podložku. Střed korpusu nakrájíme na větší kostky a necháme si je složené tak, jak byly před krájením.

Nyní si vyberte jeden plát těsta, který máte namazán marmeládou, to bude spodek dortu. Na plát opatrně přendejte vykrojený rantlíček a do středu skládejte kostky těsta, které namočíte v rozvaru. Nechte nasáknout, maličko vyždímejte a vložte. Složíte si tak celé patro dortu. Na rumový střed dortu položte druhý plát potřený marmeládou a dort je složen. Nyní ho můžete přikrýt dnem od dortové formy a zatížit. Více se promočí, komu to nevadí, může zkusit. Já většinou nezatěžuji, nechám pouze v chladu do druhého dne uležet.

Druhý den utřeme ze surovin polevu, množství rumu a vody volíme podle toho, jak potřebujeme, aby měla poleva dobrou konzistenci. Voda se do polevy přidává horká. Po ztuhnutí polevy se již může dort podávat. Rumový dort