Taštičky z tvarohového těsta

Taštičky jsou bez cukru, jsou tedy vhodné i pro diabetiky. Náplň jsem zvolila povidlovou, ale je možné je plnit vším, co máte rádi. Diabetici volí náplň bez cukru, slazenou stevií nebo jiným vhodným sladidlem.

Suroviny – 250g hladké mouky, 250g tvarohu v kostce, 250g másla

Na dokončení – libovolná náplň, moučkový cukr s vanilkou na obalení

Postup – všechny suroviny na vále zpracujeme a hladké, nelepivé těsto vyvalujeme , vykrajujeme taštičky a plníme. Na plechu s papírem je upečeme a Ještě teplé obalujeme v cukru /tedy kdo může/. Taštičky z tvarohového těsta

Martinské rohlíčky

Opět zkouška povidel, co kdyby se začaly kazit… Ale můžete si je naplnit i makovou náplní. Musím ještě zmínit, že hlavní zásluhu na vzhledu rohlíčků má syn, který je sypal mandlovými lupínky.

Suroviny – 500g polohrubé mouky, špetku soli, 2 žloutky, 100g másla, trochu citronové kůry – jestli máte chemicky neošetřenou, 100g cukru krupice, 40g droždí, mléko, 3 lžíce rumu

Na potření – vejce a lupínky

Postup – z droždí si připravíme kvásek. Máslo utřeme v míse s cukrem, přidáme žloutky, utřeme, pak vložíme ostatní přísady a zpracujeme vláčné těsto. Necháme asi hodinku kynout. Poté rozválíme dva kruhové pláty, rozkrájíme na osminky, na širší stranu dáme náplň a svineme. Klademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Necháme ještě asi 10 minut kynout a poté upečeme. Martinské rohlíčky

Pečené kuřecí čtvrtky

Výborné, rychlé, u nás podáváme s dušenou zeleninou a brambory.

Suroviny – kuřecí čtvrtky, sůl, kmín, máslo, vývar nebo vodu

Postup – maso očistíme, pod kůži vložíme menší plátky másla, pak osolíme a posypeme kmínem. Vložíme do pekáče, podlijeme vývarem, poklademe plátky másla a pečeme doměkka. Výpek nezahušťuji, ale můžete přidat trochu mouky a povařit. K dušené zelenině přidávám trochu výpeku od kuřete, má pak lepší chuť. Nekořením ji, jen přidávám zelené bylinky. Pečené kuřecí čtvrtky

 

Bramborová kaše

Moc oblíbená příloha, jistě ji znáte, tak jen pro ty, kteří žádají i obyčejné recepty, když hledají inspiraci, co dnes proboha uvařit…

Suroviny – brambory, mléko, sůl, máslo

Postup – oloupané brambory si překrájíme a uvaříme v osolené vodě. Pak vodu slijeme, rozšťoucháme nebo rozšleháme. Můžeme také prolisovat, udělejte, co bude pro vás lepší. U nás já nejprve rozšťouchám a potom šlehačem šlehám na jemnou kaši. Při šlehání přidávám horké mléko a kousky másla. Nakonec osolím podle chuti.Bramborová kaše

Pečené masové válečky z mletého masa

Toto je obdoba karbanátků, ale pečeme je, jsou o něco méně tučné. Výhodné je i méně pracná příprava, vše se upeče na jednom plechu.

Suroviny – mleté maso, nejlépe vepřové s hovězím, sůl, pepř, cibuli, česnek, housku namočenou do mléka, majoránku, vejce, strouhanku, plátky uzené krkovičky nebo libové anglické slaniny

Postup – maso si umeleme, přidáme sůl, pepř, vymačkanou housku, vejce, majoránku, prolisovaný česnek a kostičky cibule. Máme-li maso řidší, přidáme trochu strouhanky. Z masa vytvoříme válečky, každý zabalíme do uzeného plátku a spojem dáváme na plech s pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme podle velikosti válečků asi 20 – 30 minut.Pečené válečky z mletého masa

Dušené hovězí závitky

Obdobné klasickým španělským ptáčkům, náplň je trošku jiná. Měním ji podle toho, co mám v ledničce.

Suroviny – plátky hovězího masa, súl, pepř, plnotučná hořčice, cibuli, slaninu, salám Herkules, kyselé okurky, hladkou mouku, vývar nebo vodu, sádlo

Postup – nakrájíme si plátky, naklepeme je, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Na každý plátek položíme kousek slaniny, okurky a kolečka salámu. Zabalíme, svážeme provázkem nebo hrubší nití. Na sádle závitky opečeme ze všech stran a vyndáme je. Do výpeku vložíme kostky cibule a slaniny a opečeme dozlatova. Zaprášíme moukou, orestujeme, vložíme závitky, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Pak odstraníme provázky a můžeme podávat s rýží nebo knedlíky. Dušené hovězí závitky

Dušené hovězí

Tento pokrm dělám ze zadního hovězího nebo z hovězí roštěné. Vybírám maso z býka, je lepší než maso z krávy. Kvalita masa pak určí délku dušení.

Suroviny – hovězí maso, sůl, pepř, cibuli, vývar nebo vodu, trošku papriky, sádlo, hladkou mouku, máslo

Postup – maso si očistíme, nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Rozpálíme kousek sádla, vložíme plátky masa o opečeme. Vyndáme, do výpeku vložíme kostičky cibule a do zlatova opečeme. Zaprášíme moukou, opečeme, vložíme zpátky maso, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Měkké plátky vyndáme, dochutíme solí, červenou paprikou a na zjemnění přidáme kousek másla. Dušené hovězí

Polévka s celerem a bramborami

Polévka je lehká, nezahuštěná, rychlá, máte-li připraven vývar. Můžete použít různý, já jsem zvolila z kuřecích kostí, které jsem obrala, ale maso jsem věnovala psovi. Jestli máte rádi masové polévky a nečeká na maso jiný strávník, klidně ho do polévky přidejte.

Suroviny – masový vývar, trochu másla, cibuli, kousek celeru, pár brambor, sůl, petrželku

Postup – na másle si osmažíme kostičky cibule a celeru, zalijeme vývarem, ochutíme, přidáme kostky brambor a povaříme, až změknou. Dochutíme petrželkou a podáváme.Polévka s celerem a bramborami